In de editie van 1 november 2018 heeft het Antilliaans Dagblad een zeer interessant achtergrondartikel over het toekomstig verloop van de deviezenontwikkeling gepubliceerd. Terecht dat nu reeds een discussie over dit belangrijke onderwerp wordt aangezwengeld.
Als een (ei)land met deviezenschaarste te kampen krijgt, dan zullen de gevolgen hiervan ernstig zijn. Om dicht bij huis te blijven, zie Venezuela en Suriname als voorbeelden waar de financieel en sociaaleconomische gevolgen zeer ernstig zijn. Devaluatie, economische krimp, hoge werkeloosheid, grote overheidstekorten - kortom grote armoede, verpaupering en verval.
Deze ervaring kan Curaçao uiteraard missen als kiespijn, echter wij zullen dan wel het juiste beleid moeten voeren en de daarbij gepaard gaande maatregelen moeten nemen. Stimuleren van exportgerichte economische groei is wellicht de beste remedie om niet in de puree te komen.
De Centrale Bank CBCS somt een aantal alternatieven op die praktisch alle neerkomen op herfinanciering van schulden en tot slot het hiervoor voorgestelde concept van economische groei.
Onduidelijk is waarom ‘dollarisatie’ niet als alternatief wordt aanbevolen. Een groot voordeel van dollarisatie is dat devaluatie dan uitgesloten is. De BES-eilanden hebben het goed bekeken. Dit voorstel is ook door de voormalige president van de CBCS aanbevolen, overigens nadat hij jarenlang tegen dollarisatie had geageerd. Na studie en ervaringen elders in de wereld heeft hij zijn standpunt gewijzigd en werd een vurige voorstander van dollarisatie.
Naam bij redactie bekend, Curaçao