Elke auto is voorzien van een voor-, zij- en achterruit. Deze zijn meestal gemaakt van gelaagd glas en hebben tevens als eigenschap dat zij de uv-straling uit het zonlicht niet doorlaten. De glazen zijn doorzichtig, niet alleen om de chauffeur een mooi uitzicht te bieden op de weg en omgeving, doch ook om de medeweggebruikers die achter hem rijden, de mogelijkheid te bieden om door de ruiten van zijn auto een goed zicht te hebben op datgene wat zich voor of naast hem afspeelt in het verkeer. Zij moeten door de ruiten van de voor hen rijdende weggebruiker kunnen kijken om zodoende adequaat te kunnen reageren op veranderende verkeerssituaties die zich voordoen, zowel voor als naast hen. Het is des te vreemder dat een politieke partij die vroeger altijd beweerde voor de verkeersveiligheid te zijn, thans met een initiatiefwetsontwerp komt om getinte glazen wettelijk toe te staan. Zij gebruiken daarbij een aantal argumenten. Onder andere de hitte in de auto’s zou ondragelijk zijn en het zonlicht zou een schadelijk effect hebben op de gezondheid van de inzittenden. Bij mijn weten beschikt praktisch elke auto op dit eiland thans over een goede airco-installatie. En al zou het wat warmer worden in de auto, so what? Blijkbaar ben je oh zo zielig vanwege die paar zonnestraaltjes en hitte in je auto. De desbetreffende politieke partij geeft met haar visie duidelijk aan dat zij het individuele belang boven het algemeen belang stelt. Persoonlijk gerief is blijkbaar belangrijker dan de verkeersveiligheid. Triest dat zij zo denken. En dan het schadelijk effect voor de gezondheid. Huidkanker wordt voor een deel veroorzaakt door de uv-straling in het zonlicht. Je moet dan wel een hele lange tijd in je leven blootgesteld worden aan dat zonlicht en dan ook nog in een vrij grote mate in de piekuren van de zonneschijn. Naast de hoeveelheid uv-stralen die je huid opvangt tijdens je leven, speelt het huidtype ook een rol. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon, hebben een groter risico huidkanker te ontwikkelen dan donkere mensen met veel pigment in hun huid. Daarbij komt dat het gelaagde glas 99 procent van alle schadelijke uv-straling uit de auto houdt. Er is dus geen enkel steekhoudend argument te bedenken om een wet in te voeren die getinte glazen mogelijk moet maken of het zou moeten zijn dat leden van die politieke partij niet graag gezien willen worden in hun auto. Zouden zij misschien dingen doen in hun auto die het daglicht niet kunnen verdragen?
Rob Spong
Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).