In uw editie van gisteren staat op de voorpagina een verslag onder de vette kop: GZE: Vervuiling nu aanpakken. Het verslag handelt over de presentatie van Guangdong Zhenrong (GZE) in de Staten de dag daarvoor, waarbij de woordvoerder van GZE die ferme aanmaning schijnt te hebben gelanceerd aan de regering met de kennelijke bedoeling de regering tot spoedige ondertekening van een bindende Lease Agreement voor de Isla-raffinaderij te bewegen. Bij het lezen van het verslag schoten de tranen van ontroering en dankbaarheid mij in de ogen vanwege de sociale bewogenheid van de woordvoerder met onze mensen die onder de rook van de Isla wonen. Wat een medeleven met onze getroffen burgers, wat een bezorgdheid over de gezondheid van de bewoners, wat een consideratie voor de gedupeerde woonwijk onder de rook, ik was diep ontroerd.
Alleen vraag ik me af hoe het komt dat er in China zelf bij zoveel sociale bewogenheid zulke vervuilende, rook, stank en geluidsoverlast veroorzakende raffinaderijen in exploitatie zijn en de zware industrie in China zulke ondoordringbare smog teweegbrengt dat men daar zelfs met mondkapjes moet rondlopen.
Kennelijk geldt de sociale bewogenheid alleen maar wanneer een wederpartij in het buitenland ertoe moet worden aangezet om een voor China zeer lucratief contract te sluiten, maar geldt die niet voor de eigen Chinese bevolking die zwaar te lijden heeft onder de vuile uitstoot van hun eigen raffinaderijen en andere zware industrie. Desalniettemin vloeide mijn hart over van dankbaarheid toen ik verder las en uit het verslag vernam dat China onze regering zelfs assisteert bij het tot stand brengen van milieunormen die nodig zijn om de vervuiling terug te dringen. Hear hear all you ignorant people of Curaçao, finally you will be taught how to protect your environment from industrial pollution. We kunnen al onze tot heden geproduceerde milieuwetgeving dus in de prullenmand dumpen, want nu wordt eindelijk de knowhow waar het ons -kennelijk - tot nu toe aan ontbrak ons in de schoot geworpen door de meest ervaren en allergrootste deskundigen op dat gebied. En nu, ja nu, dat wil zeggen nu over 6 jaar gaat GZE de vervuiling voor ons aanpakken, als we nu in ruil daarvoor onze diepzeehaven Bullenbaai maar in een BOO-constructie aan hun in eigendom overdragen, want de bouwer, wordt de eigenaar en mag de komende 40 jaar dan onze diepzeehaven in eigen beheer en ten eigen bate exploiteren.
Marguérite Nahar,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.