In deze krant is er de laatste tijd veel aandacht voor de nieuwe eigen munt van Curaçao en Sint Maarten. Er wordt veel gesproken over wanneer en hoe die nieuwe munt er moet komen. Maar ik mis steeds het <I>waarom<I>? Waarom moet er een nieuwe munt komen voor de enige twee (ei)’landen’ die de gulden blijven gebruiken? De BES-eilanden gaan over op de dollar, dus we hebben per 10-10-10 al een eigen munt. En daar hoeven we helemaal niets voor te doen. Waarom gaan we vele miljoenen uitgeven om mooi nieuw papier te drukken? Ik miste gisteren trouwens ook de informatie wat het gaat kosten om de nieuwe munt in te voeren, maar het zijn zeker meerdere miljoenen.
De bevolking (wij dus) is er zeker niet mee geholpen. Of je krijgt weer een munt die gekoppeld is aan de dollar en dan is er dus behalve de naam en het papier niets veranderd en heeft het alleen maar veel geld gekost, of je krijgt een munt die helemaal niet gekoppeld is aan een andere munt. Met die laatste optie zou dat geld binnen een paar jaar niets meer waard zijn en dan stapt de bevolking zelf wel over op de dollar.
Dus, waarom? Omdat de banken nog steeds vele miljoenen per jaar aan wisselkoers winsten binnenharken? Hoezo, vaste koppeling met de dollarkoers? Alleen niet bij de bank als je guldens komt halen met je dollars, of omgekeerd. Dan zit er opeens een flink aantal centen wisselkoers tussen.
Of is het omdat de politici van de nieuwe landen denken dat als ze een eigen munt hebben, dat ze deze dan redelijk onbeperkt kunnen bijdrukken? En de nieuwe landen op deze manier weer diep in de nieuwe schulden te kunnen drukken?
Of is het echt alleen maar omdat er ‘Bank van de Nederlandse Antillen’ op het bankpapier staat? De Nederlandse Antillen bestaan niet meer per 10-10-10, dus er moet nieuw bankpapier komen? Dan besluiten we maar direct dat we de formele samenwerking tussen Curaçao en Sint Maarten voortaan de ‘nieuwe Nederlandse Antillen’ noemen. Zijn we van dat probleem af en kunnen we gewoon ons geld houden.
Of we gaan over op de dollar. Dan sluit Sint Maarten zich gewoon aan bij de eilanden om zich heen en ook wij hebben geen gezeur met Bonaire. Of Aruba, of Venezuela, of ga zo maar door. Kunnen we gewoon de wereldmunt dollar overal te wereld gebruiken. En dat lijkt ook het advies van de deskundigen te zijn.
Het heeft mijn voorkeur niet omdat ik het gewoon puur emotioneel jammer zou vinden afscheid te moeten nemen van onze munt. In Nederland zijn ze verschrikkelijk jaloers op ons omdat wij gewoon nog de gulden hebben en dat de prijzen bij ons niet (allemaal) verdubbeld zijn door de invoering van de euro.
Maar de politici schijnen daar anders over te denken. Het enige dat ik ooit als reden heb gehoord is dat het politieke besluit nou eenmaal genomen was voor een nieuwe munt in een onduidelijk samenwerkingsverband met Curaçao en Sint Maarten en dat die nieuwe munt er daarom dus moet komen.
Dus, heren en dames politici. Legt u het nou nog eens een keer uit. En, heren en dames verslaggevers, stel die vragen nou gewoon eens. En als u geen antwoord krijgt, gewoon blijven vragen.
Je moet politieke besluiten kunnen uitleggen. Het politieke besluit is jaren geleden genomen. Dat is geen reden om daar aan vast te houden. Dat is hetzelfde als tegen iemand die een nieuwe auto wil kopen te zeggen: ‘U heeft drie jaar geleden een Toyota gekocht, dus bent u verplicht nu weer een Toyota te kopen.’ Ik stel voor dat we - naar goed Antilliaans gebruik - gewoon helemaal niets doen.

Mark Sulsters, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.