Wie de naam Bon Futuro (Goede Toekomst) bedacht heeft, had zeker sadistische neigingen, want wat voor toekomst staat je te wachten als je naar de universiteit van de misdaad gaat? Maar dat doet er niet toe, de hele week rommelde het al daar want er werd ‘Spring Cleaning’ gehouden en dat beviel de gevangenen niet en het is ook begrijpelijk want ‘The Party is Over’ en dat wisten ze ook. Eindelijk kwam er orde en moest iedereen zich aan de regels houden en waren we opeens geen ‘brothers’ meer en kon opeens niks meer geritseld worden. De lokale bewakers die vonden het maar niks en zeiden dat de Hollanders hun toch niks konden leren, want ze wisten het beter.
En wat was het resultaat van al die herrie? Op de voorpagina’s een hele collectie wapens, telefoons, messen, kogels, vuurwapens, knuppels, grasmaaimachines, tandenstokers, krulspelden, breedbeeld tv’s en noem maar op. Allemaal tijdens een visitatie in de cellen ‘gevonden’. Ik hoorde pas geleden nog een stel lokale bewakers zeggen hoe gevaarlijk het was in Bon Futuro omdat de gevangenen wapens hadden. Maar nou is mijn vraag: hoe komen die wapens, knuppels, telefoons, satellietschotels allemaal binnen?
Als wij David Copperfield, de wereldbekende illusionist konden leren hoe je uit het niets al die wapens, telefoons en messen kan toveren, kunnen we een aardig centje aan overhouden. Maar waarom worden nou opeens al die dingen door die ‘makamba’s’ gevonden en nooit eerder door die lokale bewakers? Simpel, omdat de makamba’s geen ‘brothers’ hebben, geen affiniteit hebben met de gevangenen, niet omgekocht kunnen worden, geen families hebben die bedreigd kunnen worden en totaal buiten staan en zich gewoon aan de regels houden en van de gevangenen eisen dat zij zich ook aan de regels houden.
En weer blijkt dat de makamba’s er bij gehaald moeten worden omdat wij het blijkbaar zelf niet kunnen doen en dan gaan figuren als Helmin Wiels schreeuwen dat het neokolonialisme is en onderdrukking en bla-bla-bla, want dat is het, hete lucht en niks anders.
Maar ondertussen wordt de boel wel recht getrokken omdat wij denken dat we het zelf kunnen maar door onze laksheid en om in een goed blaadje te blijven bij onze ‘brothers’ wij de andere kant uit kijken totdat wij het niet meer kunnen controleren en dan gaan we het óf legaliseren (prostitutie, nummertjes, casino’s) of we halen de makamba’s er bij om de boel recht te trekken want schijnbaar kunnen zij het wél.
En maar blijven schreeuwen ‘Nos mes por!’ Het is toch mooi als je de waarheid niet onder ogen wil zien en in een fantasiewereld wil leven. Ze hebben hele pretparken gebouwd gebaseerd op fantasie en eentje heet Disney World. En geloof me op Curaçao en in de hemel is alles mogelijk en ik lig elke dag in een deuk op deze klip, want de hele dag word ik omringd door Goofy en zijn kornuiten.

Arthur Donker, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.