Zo meldde de Isla in het Antilliaans Dagblad maandag, zo, jij ook een Bon Siman!
Ik wist niet of ik moest lachen of mij weer voor de zoveelste keer kwaad moest maken om de leugens en valse beschuldigingen van de PdVSA. Weer probeert de PdVSA onze intelligentie te beledigen! Toen 3.000 schoolkinderen naar huis gestuurd werden vanwege de stank en de rook zeiden ze ook dat het niet van hun afkomstig was en dat ze het wel uit zouden zoeken.
Natuurlijk was dat een zoethoudertje en kwamen we er nooit achter wie de schuldige was want wij wisten beter!
Ze kwamen zelfs met een optie om de drie scholen beneden de wind van de raffinaderij te verplaatsen naar elders waar ze geen last zouden hebben van de stank en de rook.
Toen die beruchte foto van de zwarte flamingo bij Jan Kok in de media verscheen ontkenden ze het in eerste instantie en gaven ze voorbijvarende tankers de schuld, die volgens hen de tanks op open zee spoelden, alleen maar om op hun uitspraken terug te komen, toen de luchtfoto’s van Bea Moedt verschenen die duidelijk uitwezen dat de olie inderdaad vanuit de COT kwam.
En toen verscheen opeens na een paar dagen een Gerrit Schotte in een wit ketelpak die daar heftig, drie minuten lang, aan de schoonmaak meedeed.
Toen op een windstille dag de meeste baaien aan de zuidkust onder de olie zaten omdat de wind gedraaid was, beweerden ze dat de olie vanuit de bodem naar boven kwam en dat het hun schuld niet was en weer bewezen de luchtfoto’s van Bea Moedt het tegenovergestelde: dat de olie inderdaad uit de plant kwam.
En nu proberen ze het weer, eerst gooien ze de plant plat tijdens de protestmars en beweren dat het niet waar is, terwijl de metingen duidelijk bewijzen dat er gedurende de uren dat de mars plaatsvond er een aanzienlijke daling was in de uitstoot.
Hetzelfde met de witte poeder en de groene smurrie, ze zouden de huizen op Julianadorp gaan schoonmaken, ze hebben er net twee schoongemaakt toen hielden ze op omdat ze zagen dat het onbegonnen werk was en dat het probleem veel groter was dan dat ze eerst dachten.
En nu gaat het vingertje weer de andere kant uit en proberen ze de aandacht weg te halen door te pressiegroepen de schuld te geven dat zij de toeristen wegjagen door de negatieve publicaties en acties tegen hen.
Alsof iedereen opeens in paniek op gaat houden met protesteren en acties voeren.
Wat ze niet zeggen is dat een van de grootste klachten van de toerist is die vuile stank en rook als ze naar de hotels aan de zuidkust gebracht worden. Zodra ze aankomen, bezorgt die gore rotte eieren-lucht de gasten een prikkelende keel en kotsneigingen.
Hun PR-machine werkt op volle toeren de laatste dagen want nu begint het eindelijk serieus te worden en de pressiegroepen worden steeds groter en aangezien het verkiezingstijd is bestaat de mogelijkheid dat een partij die strijd zou oppakken om zieltjes te winnen en dat ze dan maatregelen moeten gaan treffen om de uitstoot te gaan beperken wat natuurlijk handen vol geld gaat kosten.
Maar nou hebben we een nieuwe premier, die als een arts een eed had afgelegd van Hippocrates en toch publiekelijk had gezegd dat hij nooit en te nimmer de raffinaderij zou sluiten omdat zijn vader daar ooit gewerkt heeft. Dat is dan onze premier, die iets heiligs als een eed niet eens na kan komen.
Dus veel kan je toch niet verwachten van zo’n slap figuur, dus gaan we internationaal, en het leuke is, alles wat wij willen is dat ze zich bekommeren om de gezondheid van de mensen die onder de rook wonen en geen zand in onze ogen strooien met spiegeltjes en kraaltjes zoals een baai opkappen of een kerk of een bus voor de blinden terwijl er duizenden mensen, onder wie ook toeristen, last hebben van de rotzooi die ze de lucht in pompen.
En nou gaat ons toeristenbureau de 27ste ’s avonds als de Isla en de BOO als een gek tekeer gaat, een lichtparade houden om de Dag van Toerisme te vieren, die bij Sambil (of all places) gaat beginnen en zo via de Wiels Boulevard naar de stad gaat, juist in die ‘rookzone’, dat is toch ironisch?
Een bureau wat toeristen hoort aan te trekken gaat een lichtparade houden in de zone waar men het meeste last heeft van de rook en de stank terwijl de PdVSA juist beweert dat de pressiegroepen de toeristen wegjaagt door tegen hun te protesteren. Misschien moeten de pressiegroepen ook mee gaan doen met die wandelmars, lijkt mij een prima plan!
Ik blijf lachen op deze klip want ik durf te wedden dat ze de plant weer plat zullen gooien tijdens die mars.
Arthur Donker, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.