Er zijn 62 overheidsentiteiten die de code corporate governance volgen. Hiervan zijn er 20 overheids-nv’s (ONV’s). Deze dragen naar schatting 20 procent bij aan het bruto nationaal product. Van sommige hoor je nooit iets. Bijvoorbeeld: Buskabaai nv, Core nv, Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider nv, nv Stadsherstel Willemstad, Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen nv (Obna), de postspaarbank PSB Bank nv. Niet dat dit goed is. Immers het roept vragen op. Wat doen ze eigenlijk? De andere ONV’s zijn constant in het nieuws.
Bij Analytisch Diagnostisch Centrum nv (ADC) is het lang stil geweest. Na 10 oktober 2010 was hier de directie ook hardhandig weggewerkt.
De Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) heeft deze week een overeenkomst bereikt met drie arbeiders van Cubaanse afkomst die een claim hadden, naar aanleiding van een vonnis van een Amerikaanse rechtbank in verband met ‘slavernij’. Ze zijn weer vrij om zaken te doen, zonder dat er beslag wordt gelegd.
CPost International nv timmert aan de weg met een nieuw businessmodel en plaatst nu collectieve brievenbussen per wijk. Het bedrijf is ook zeer actief met het bezorgen van artikelen die via internet zijn besteld en maakt het daarmee indirect nog moeilijker voor lokale retailbedrijven.
Curaçao Airport Holding nv (CAH) is constant in het nieuws en is volgens mij nu op zoek naar een nieuwe directeur. Volgens mij heeft de nv ook een rol bij het terugbrengen van de A-status van de luchthaven die belangrijk is om verder te ontwikkelen op luchtvaartgebied. Ook de tarieven die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen schijnen relatief hoog te zijn.
Curaçao Industrial and International Trade Development Company nv ( Curinde) heeft net een grote brand achter de rug evenals een rechtszaak van een ex-commissaris tegen de minister van Economische Ontwikkeling.
Curaçao Oil nv (Curoil) heeft onder andere last van het feit dat de prijzen volgens velen niet transparant tot stand komen. Ook deze nv maakt deel uit van een civiele enquête.
Curaçao Ports Authority nv (CPA) heeft te kampen met het feit dat Curaçao Port Services (CPS) veel te zeggen heeft over het havengebeuren en dat daarom de haven, lees Curaçao, kansen misloopt. CPA is onder andere verantwoordelijk voor de pontjesbrug die langer dan gepland in reparatie zal zijn.
Integrated Utilitiy Holding nv (IUH oftewel Aqualectra) verkeert steeds in grote problemen. Management ligt steeds met de vakbonden overhoop en de bevolking klaagt over de betrouwbaarheid van de dienstverlening. Aqualectra maakt ook deel uit van de eerder genoemde civiele enquête.
Kompania di Petroli i Gas Kòrsou nv is een nieuwe nv en is voor velen een groot vraagteken.
Nv Autobusbedrijf Curaçao is nog steeds op zoek naar een nieuwe directeur en moet nog herstellen van het feit dat de commissarissen om de beurt zich lieten uitbetalen als directeur.
Refineria di Kòrsou nv (RdK) ondergaat een onderzoek in het kader van de civiele enquête. Het is niet duidelijk wat er na 2019 gaat gebeuren en er zijn geruchten dat het vertrek van de minister-president Ivar Asjes (PS) onder andere te maken heeft met zaken die zich hier hebben afgespeeld.
Selikor nv heeft te kampen met gebrek aan materiaal en staat op het punt, op aandringen van de vakbonden, te beginnen aan een operationele audit. De ervaring heeft geleerd dat deze audits leiden tot grote problemen.
United Telecommunication Services nv (UTS) heeft net bericht dat de dochter Uniqa in Suriname eindelijk is verkocht. Ook gaan er berichten rond dat de directeur in plaats van een contract van vijf jaar een contract heeft tot zijn pensioen. De nv heeft een grote reorganisatie achter de rug. Het is niet duidelijk wat de strategie is om om te gaan met de steeds veranderende technologie in een relatief kleine markt.
Woningbouw Curaçao nv is ook een black box en staat onder druk van bewoners die hun huis willen kopen.
Als ik het rijtje zo bekijk kom ik tot de conclusie dat het allemaal wat transparanter kan, dat het niet ‘in control’ is en dat er nog veel te verbeteren is. Het algemene serviceniveau is matig en de ‘cost of doing business’ hoog.
Miguel Goede
Curaçao
Goede is eindverantwoordelijk voor de masterclass Corporate Governance 3.0 van www.universityofgovernance.com


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.