CPA heeft middels haar manager PR & Communicatie, Donna van der Dijs, een beetje openheid van zaken gegeven over de nieuwe renovatie van de Emmabrug. Waarom nu pas en niet meteen tijdens het onderzoeksproces? Ik lees nu over het hout: onderlaag accoya, bovenlaag beuken en dit is in Nederland voorbehandeld met azijn. Het eerste wat ik mij afvroeg is of men wel weet dat we een Curaçaos klimaat hebben met elke dag zon, oostenwind en maandenlang geen regen. Als het regent dan regent het bijna nooit de hele dag. Mijn vraag is dan ook of bewezen is dat azijnbehandeling onder onze zon en deze weersomstandigheden de oplossing is voor het voorkomen van houtrot. Mijn gevoel betwijfelt dit ten zeerste.
Mijn verzoek aan mevrouw Van der Dijs is nadere informatie hierover te verstrekken. De oude laag was van tropisch hardhout uit Afrika. Nu gaan we beukenhout gebruiken? Wikipedia: Beukenhout is een vaste en tamelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is, slecht bestand is tegen weersinvloeden en snel kromtrekt. Er was niets mis met het Afrikaanse hardhout, zie dezelfde planken op de pontjes zelf. Ik lees dat TNO advies heeft gegeven over het leggen en anderen blijkbaar over de houtsoorten en de behandeling met azijn. Vraag is nu wie de eindkeuze heeft bepaald van al deze adviezen. Welke experts zijn dat geweest? Wie heeft het uiteindelijke bestek gemaakt waarmee Betonbouw aan de gang moet? Is Betonbouw gekozen na een openbare aanbesteding? Was er een voorselectie op expertise van houtleggen? Een voorbeeld dat zelfs wij niet weten welke materialen niet tegen de zon kunnen: de bushaltes met kunststofdakjes in Otrobanda en nu weer gebruikt op de Wiels Boulevard bij Julianadorp.
De meeste bushaltes hebben al geen dak meer en toch bestellen we dit weer opnieuw. Ik heb geen goed gevoel bij beukenhout met azijnbehandeling en vrees dat we al binnen 10 jaar weer moeten renoveren.
Henk Pasman,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.