Donderdag 23 juli belde ik de apotheek op die sinds kort Reuma-Art X Strength verkoopt. Dit natuurmiddel komt van Full Life (a natural way of life) en is zeer bekend geworden vanuit de ‘chikungunyadagen’. Ik kreeg een ontkennend antwoord van de dame aan de telefoon. Op mijn vraag waarom, kreeg ik een antwoord dat het door de Inspectie der Geneesmiddelen wordt aangehouden en niet verkocht mag worden. Direct nam ik contact op met mijn vriend Rudolf de Wit, die natuurgeneeskunde deskundige is en hij bevestigde dit; er klonk boosheid en teleurstelling in zijn stem.
Zijn argumentatie schrijf ik hierbij op: ,,Domi Jan, elk mens heeft het recht om te beslissen wat hij/zij in het lichaam wil doen. Dat is een van de Rechten van de Mens, art. 8 EVRM en ook vastgelegd in de staatsregeling art. 11. Alle vitamines, supplementen, mineralen en kruiden zijn vrij verkrijgbaar in de winkel.
Hier op Curaçao beslist een minister zomaar (via de Inspectie der Geneesmiddelen) dat een recht afgepakt wordt, en dat een supplement niet meer verkocht mag worden.” Aldus Rudolf de Wit.
Duizenden mensen hebben baat gehad en nog steeds baat bij vele natuurproducten, ik ook. Ik neem bovenstaand product al geruime tijd, samen met een ander supplement en ziedaar, de knagende pijnen in de knieën zijn enorm verminderd. De naam van het andere supplement noem ik niet, anders grijpt die minister weer in. Want, en nu komt het, de minister meende te mogen en te moeten ingrijpen om duizenden mensen dit product van Reuma-Art X Strength en wellicht andere producten te onthouden. Het moet toch niet gekker worden. Is de minister zo bang? Zijn de farmaceutische belangen zo groot, dat de natuurgeneeskunde onderdrukt moet blijven? Ik heb niets tegen allopathie (=reguliere geneeskunde), maar juist met die preparaten krijg je te doen met vervelende en erge bijverschijnselen, die de kwaal erger maken dan het middel kan goed maken. En dus gebruiken mensen natuurgeneeskundige supplementen om samen met de allopathische middelen een goede geneeskundige weg te kiezen.
Erg en beschamend tegelijkertijd is de handelwijze van de minister en tegen de rechten van de mens. De middelen zijn er, alleen u, minister houdt ze tegen. Ik zou zeggen: neemt u mijn kwaal maar eens een maand lang over, dan piept u wel anders!
Ds. Jan Jonkman, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.