In Suriname hebben ze nu een ‘diasporawet’. Een soort diasporawet kan ook een goed idee zijn voor Curaçao. Het moet in ieder geval gelden voor:
1. alle mensen die in Curaçao geboren zijn; en als het kan ook
2. voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Curaçaose afkomst hebben.
Dus de wet moet in het algemeen gelden voor mensen van Curaçaose komaf, wonende in andere landen. Een voorname stelling voor mij is: minstens allen op Curaçao geborenen moet kiesrecht worden gegeven in Curaçao (no matter where you live).
Een of het belangrijkste doel van de wet moet zijn om meer ‘Curaçaoënaars in het buitenland over de streep te trekken om Curaçao te komen helpen bij verdere opbouw van het land. Dit kan via financiële steun en overdracht van kennis gebeuren.
Deze ‘buitenlandse Kurasoleños’ moeten ook gemakkelijk in Curaçao zelf actief kunnen zijn. Zo’n wet dient een zodanig uitstraling te hebben dat het de buitenlandse Kurasoleño onder andere in Nederland zal ‘verheugen’ om te overwegen zich op Curaçao te vestigen.
Er dient vorm en inhoud te worden gegeven aan een soort Curaçaogevoel bij de toch voor Curaçaose standaarden, heel grote, goed en hoog ontwikkelde diaspora. De in het buitenland verblijvende Kurasoleño hoort erbij en behoort een ondeelbaar onderdeel en kracht te zijn van het ‘Curaçaose volk’.
Dus de wetten des lands moeten dit uiteraard ook reflecteren. Er dient een soort formele (geïnstitutionaliseerde), onder andere virtuele vereniging van alle Kurasoleños te komen die zorgt dat alle groepen (in binnen- en buitenland) naadloos kunnen samenwerken. Zowel de mensen die vertrokken zijn voor studie of werk als de achterblijvers kunnen wezenlijk bijdragen aan een continue verdere op- en uitbouw van ‘Dushi Kòrsou’.
Als er een kloof zou zijn tussen de groepen, moet dit ‘as soon as possible’ gedicht worden, zodanig dat onder meer samen verder gaan in het Koninkrijk (de grootste diaspora van Kurasoleños zit binnen het Koninkrijk zelf) als vanzelfsprekend wordt. Zo’n diasporawet dient de positieve krachten binnen het Koninkrijk te versterken en beter inhoud te geven aan de Koninkrijkspreuk: steunend op eigen kracht met de wil elkaar bij te staan.

Ruben Suriel, Curaçao

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.