MinFin: Caribische gulden is een belofte

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Demissionair minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) heeft bij de ceremoniële eerste omwisseling van de Caribische gulden (XCG) - die sinds gisteren wettig betaalmiddel is - betoogd dat de introductie niet alleen een overgang is van de ene munt naar de andere, maar ook een symbolische en strategische beslissing is.

xcgwettig,,Symbolisch, omdat een nationale munt veel zegt over de identiteit en autonomie van een land. Strategisch, omdat dit moment ons de kans biedt om ons betalingsverkeer te versterken en het vertrouwen in onze financiële infrastructuur te bevestigen.”
De bewindsman noemt als een ander belangrijk voordeel van de Caribische gulden: de economische efficiëntie. Dankzij de moderne productietechnologieën kan deze munt op lange termijn de kosten van productie, distributie en beheer verlagen, wat bijdraagt aan een efficiënter betalingssysteem.
,,De Caribische gulden is méér dan een betaalmiddel: het is een belofte. Een belofte dat we vertrouwen hebben in onszelf, dat we streven naar stabiliteit, transparantie en vertrouwen voor een duurzame toekomst. Een belofte aan de volgende generaties, dat we de fundamenten van onze economie versterken. Dit zal een positieve impact hebben op ons investeringsklimaat en daarmee op onze economische groei”, aldus Silvania.
Hij waarschuwt evenwel wel voor misbruik tijdens de transitieperiode.
De bewindsman heeft tijdens zijn toespraak bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) benadrukt dat de introductie van de Caribische gulden verder geen financiële gevolgen met zich meebrengt. ,,De Antilliaanse gulden wordt vervangen door de Caribische gulden, maar dit mag op geen enkele manier worden misbruikt om prijsverhogingen door te voeren. Daarom doe ik een beroep op het ministerie van Economische Ontwikkeling en de Consumentenstichting om de Centrale Bank te ondersteunen bij het toezicht op dit proces en misbruik te voorkomen”, luidt zijn oproep.
Volgens Silvania is de komende periode cruciaal, aangezien ervoor moet worden gezorgd dat het financiële systeem goed is aangepast, de gemeenschap goed geïnformeerd blijft en dat alle instanties de transitie zorgvuldig en correct laten verlopen. ,,Ik doe daarom een oproep aan de Centrale Bank om dit proces nauwlettend te blijven volgen en ervoor te zorgen dat de invoering van de Caribische gulden transparant en verantwoord verloopt.”
Ook CBCS-directeur Leila Matroos-Lasten heeft in haar toespraak onderstreept dat het hoofdstuk dat 73 jaar geleden begon met de introductie van de Nederlands-Antilliaanse gulden, tot zijn einde komt als over drie maanden officieel en definitief afscheid wordt genomen van de NAf. ,,De weg naar vandaag was lang en intensief. In de afgelopen zes jaar hebben we met toewijding gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe munteenheid die veilig, modern en herkenbaar is. Die geworteld is in onze cultuur en identiteit, en ontworpen is volgens de hoogste internationale veiligheidsnormen. We mogen trots zijn, want het resultaat mag er zijn”, aldus Matroos-Lasten.
Voor Nancy Guttenberg-Van der Wal, head corporate communications van de CBCS, betekent de omwisseling een heel emotioneel moment. ,,Weinig mensen kunnen zeggen dat ze hebben meegewerkt aan een nieuwe munteenheid van een land. Zoiets is toch wel heel bijzonder. Het vinden van een thema was een uitdaging, maar echt de grootste uitdaging was dat we zes jaar lang met niemand hierover mochten praten. Pas vanaf augustus vorig jaar mochten we de Caribische gulden laten zien, en dan is de uitdaging hoe het publiek deze gulden ontvangt. We zijn heel trots dat het publiek dit echt heeft omarmd”, blikt Guttenberg-Van der Wal tegenover deze krant terug.
Volgens haar is het nog even spannend als de overgang naar de nieuwe munt in diverse digitale systemen plaatsvindt. ,,Er is veel getest, het moet dus goed gaan, maar er kunnen kinderziektes zijn. We hopen dat de banken alle bedrijven kunnen bevoorraden met Caribische guldens zodat iedereen zo snel mogelijk het geld in handen kan hebben. Ik denk zeker wel dat er veel vertrouwen zal zijn in deze munt die net als zijn voorganger aan de Amerikaanse dollar gekoppeld is. De Caribische gulden is zo goed beveiligd dat vervalsingen heel moeilijk zullen zijn. Er is een uitspraak ‘If you make it, they fake it’. Dus ze zullen het zeker proberen. Daar bereiden we ons ook op voor”, aldus de CBCS-woordvoerder.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.