Van onze redactie
Paramaribo - De dood van de controversiële voormalige couppleger, dictator en president Desi Bouterse leidt tot sterk uiteenlopende reacties bij zijn voor- en tegenstanders binnen en buiten Suriname.
In Suriname rouwen duizenden aanhangers van Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij om de dood van hun partijleider. Een aantal van hen suggereren zelfs dat president Chandrikapersad Santokhi daarin een hand zou hebben, vanwege recente politionele invallen bij een zoektocht naar de toen vermoedelijk zieke Bouterse. Inmiddels heeft Santokhi in de geest van de feestdagen en het jaareinde, eenieder opgeroepen om waardig te blijven en kalmte te bewaren, rust en orde te handhaven en in de geest van deze bijzondere dagen in gebed te gaan.
,,Vooruitlopend op meer gedetailleerde en definitieve informatie vanuit officiële kanalen, willen wij de echtgenote, kinderen en overige nabestaanden condoleren met dit verlies. Het staatshoofd heeft de nodige voorzieningen getroffen voor het begeleiden van het vervolgtraject, inclusief de formele zaken en de communicatie met de familie alsook met de Surinaamse gemeenschap. Hierover zullen spoedig nadere mededelingen worden gedaan”, zei Santokhi.
De Nederlandse premier Dick Schoof en zijn kabinet laten condoleances achterwege. Schoof wenst Suriname ‘rust en waardigheid’ na het overlijden van de Surinaamse oud-legerleider en -president. De herinnering aan Bouterse zal vooral bestempeld worden door zijn schuld aan de Decembermoorden op politieke tegenstanders, stelt Schoof. Bouterse werd december vorig jaar definitief veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden, maar was sindsdien voortvluchtig. ,,Met zijn overlijden heeft hij zijn straf nooit uitgezeten”, stipte Schoof op X aan. ,,Zijn dood zal bij veel mensen in Suriname maar ook in ons land, in het bijzonder bij de nabestaanden van de slachtoffers, allerlei emoties oproepen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en ik wens alle Surinamers indachtig de woorden van president Santokhi rust en waardigheid”, aldus Schoof.
De Barbadiaanse premier Mia Mottley bracht wel condoleances over en omschreef het voormalige Surinaamse staatshoofd als een van de meest charismatische leiders van de regio. ,,Of je het nu met hem eens bent of niet, je moet de kracht van zijn persoonlijkheid waarderen. De Caribische gemeenschap neemt, nu 2024 ten einde loopt, afscheid van een van haar meest charismatische leiders, die de politiek in Suriname gedurende vier decennia domineerde.”
Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, en neef van de op 8 december vermoorde Eddy Hoost, noemde het nieuws dat Bouterse is overleden teleurstellend. ,,Ik had gewild dat hij was blijven leven om zijn straf uit te zitten en om te zien en te voelen wat hij Suriname en Surinaamse volk heeft aangedaan. Hij is er goedkoop vanaf gekomen”, zei Hoost tegenover het Amsterdamse AT5. Hij noemde het voorts bijzonder dat hij zelf is doodgegaan in de maand waarin de Decembermoorden plaatsvonden. Aan Bouterse wordt overigens ook de Telefooncoup (ook wel Kerstcoup) toegeschreven die op 24 december 1990 door de toenmalige legerleiding werd gepleegd. Bij deze staatsgreep werd de regering van president Ramsewak Shankar ‘via de telefoon’ afgezet. Bouterse overleed precies 34 jaar na zijn Kerstcoup, werd in december 2023 veroordeeld vanwege de Decembermoorden en was sindsdien voortvluchtig.