‘Bittere nasmaak’ PNP na drie jaar strijd voor transparant kabinet-Pisas

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Is de regering-Pisas (MFK/KEM/Jesus-Leito) het eens met Nederland dat Transparency International een onderzoek doet naar corruptie op Curaçao?

osepaDat is de centrale vraag die het Statenlid Sheldry Osepa (PNP) graag beantwoord ziet door premier Gilmar Pisas (MFK). Tot enige tijd terug waren MFK en PNP nog coalitiepartners, maar Osepa heeft altijd - ook eerder - kritische vragen gesteld aan het kabinet. Dat kwam de partij uiteindelijk duur te staan.
Hij verwijst naar de behandeling vorige week van het hoofdstuk Koninkrijksrelaties en het BES Fonds van de Rijksbegroting 2025, waarbij de Nederlandse staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) de Tweede Kamer heeft geïnformeerd dat er voorbereidingen zijn gestart voor een studie door Transparency International naar onder andere corruptie op Curaçao (en de andere Caribische landen van het Koninkrijk, red.).
Verschillende Kamerleden uitten hun tevredenheid over de uitspraken van de staatssecretaris. ,,In de vergadering brachten diverse Kamerleden naar voren dat politici op Curaçao moeten leren te handelen in het belang van Curaçao, en niet voor hun eigen gewin. Ik ben het volledig eens met deze stelling”, schrijft Osepa in een brief die hij gisteren uitstuurde.
Volgens het Nederlandse parlement is het bestrijden van corruptie essentieel om het vertrouwen in de overheid te herstellen en de integriteit van het bestuur te waarborgen. De regering-Schoof (PVV/VVD/NSC/BBB) is van mening dat er zowel financieel als technisch moet worden geïnvesteerd in instanties die de wet handhaven, om zo corruptie tegen te gaan.
,,Toch geven de uitspraken in de Tweede Kamer mij - als dualistisch parlementariër - een bittere nasmaak”, stelt het PNP-Statenlid. ,,Drie jaar lang hebben wij gestreden voor betere controle en transparantie binnen het politiek bestuur. Neem bijvoorbeeld het moment waarop het kabinet-Pisas een frauduleus contract tekende met Caribbean Petroleum Refinery (CPR); ik heb toen direct verschillende brieven gestuurd waarin ik waarschuwde dat de bevolking van Curaçao hierdoor benadeeld zou worden. Mijn waarschuwingen werden echter genegeerd.”
Ook herinnert Osepa eraan dat de nu voormalige MFK-minister Dorothy Janga-Pietersz van Gezondheid een brief uitstuurde met de instructie om uitvoering van een gewonnen vonnis in een claimzaak tegen ex-bestuurders van overheidsstichting BZV beëindigen, terwijl er een aanzienlijk schuldbedrag mee was gemoeid; 'iets waarvan ik meteen duidelijk heb aangegeven dat het ongepast is’.

'Corruptiegevallen binnen de overheid niets nieuws'

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.