Eilanden moeten schaal vergroten door samenwerking

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens oud-premier Eugene Rhuggenaath, nu bewindvoerder bij de Wereldbank, moet de Wereldbank meer regionaal gaan denken en aanpakken, waardoor hedendaagse problemen beter opgelost worden. Dat staat opgetekend in nieuws.nl.

Wereldbank,,De Wereldbank denkt nog te veel binnen landsgrenzen. Voor het oplossen van hedendaagse problemen zou een meer regionale, grensoverschrijdende aanpak beter zijn”, aldus Rhuggenaath. ,,Hij pleit binnen de bank voor een regionale benadering en denkt dat zijn thuiseiland daar ook voordeel van zou hebben”, aldus nieuws.nl.
Het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk komt overigens niet in aanmerking voor steun van de Wereldbank, ‘s wereld grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Rhuggenaath legt uit waarom: ,,De eilanden zijn onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk en hebben vergeleken met andere kwetsbare landen een hoog inkomen per hoofd van de bevolking.” De eilanden kunnen wel gebruikmaken van diensten van de bank, maar moeten daarvoor betalen.
Echter, volgens Rhuggenaath zijn er uitdagingen die het hele Caribisch gebied aangaan. ,,Denk aan energietransitie, afvalbeheer - wat op alle eilanden een grote uitdaging is - maar ook klimaatbestendigheid en kustversterking.”
In het artikel neemt hij Curaçao als voorbeeld. ,,We hebben een vuilstortplaats die steeds voller wordt. Gaan we nu weer een nieuw gat graven om afval in te dumpen of gaan we op zoek naar andere oplossingen? Dat laatste kan Curaçao niet in zijn eentje. Daarvoor heb je recycling nodig, maar ook een afzetmarkt. Dat lukt bijna nooit lokaal. Dus dan moet je aan regionale waardeketens gaan denken.”
Het probleem is niet altijd een gebrek aan geld, zo vervolgt Rhuggenaath. ,,Soms is er behoefte aan kennis: hoe zet je een project op? Hoe maak je een haalbaarheidsstudie die vertrouwen wekt bij internationale investeerders?” Verder ziet hij schaalvoordelen van regionale oplossingen. ,,Het is duur, dus hoe kun je iets aanpakken met een groep eilanden in plaats van één eiland?”
Recent is er voor het eerst een regionaal project opgezet in het Pacifisch gebied. Dat zou ook in het Caribisch gebied kunnen denkt Rhuggenaath. ,,Mijn betoog is dat als er zo’n project komt, de eilanden ook kunnen aansluiten.”
Rhuggenaath is vorig jaar door Nederland benoemd in het bestuur van de Wereldbank.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.