E-book ‘Groene Olie’ van econoom Stijn Janssen aan president Suriname

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Suriname is een land met immense natuurlijke schoonheid en een immens potentieel. Met de olieopbrengsten heeft het de unieke kans om niet alleen een moderne welvaartsstaat voor alle Surinamers te worden, maar zelfs een voorbeeld voor de hele wereld. Daar gaat Groene Olie over.”

GroeneolieWoorden die de Curaçaose econoom, consultant, ondernemer, investeerder en auteur Stijn Janssen sprak toen hij afgelopen week zijn e-book ‘Groene Olie’ overhandigde aan president Santokhi tijdens zijn bezoek aan Curaçao.
Het boek biedt, volgens Janssen ‘zowel een boodschap van hoop als een waarschuwing’. ,,Want de enorme inkomsten die weleens zouden kunnen oplopen tot ver boven de 10 miljard per jaar en een aantal decennia zouden kunnen aanhouden, zullen grote uitdagingen met zich meebrengen.”
Kijk naar Guyana, sprak de econoom verder: ,,Zeker, dat land is booming, maar buitenlandse partijen domineren en lokale bedrijven hebben het erg moeilijk, grote infrastructurele werken worden uitgevoerd door Chinese ondernemingen, en er zijn al meer dan honderd Amerikaanse bedrijven actief. De lonen blijven achter, en de inflatie blijft hoog. Oververhitting en de Dutch Disease liggen in Guyana op de loer.”
Het e-book is volgens de auteur ‘een oproep om de regie in eigen handen te houden’. ,,Ook Suriname zal te maken krijgen met enorme buitenlandse belangstelling. Ter vergelijking: Guyana zoekt op dit moment 160.000 nieuwe werknemers.”
Met gerichte planning, sterk leiderschap en onderlinge samenwerking kan Suriname deze belangstelling in goede banen leiden, stelt Janssen. ,,Nieuwkomers zijn welkom, maar binnen door Suriname gestelde kaders. In Groene Olie schets ik een ontwikkelingsscenario tot 2060 om inzicht te geven in wat er mogelijk op Suriname afkomt.”
Groene Olie pleit voor een intelligente benadering van ‘het olie-versus-groen-vraagstuk’, een wereldwijd dilemma. Suriname kan volgens Janssen de wereld laten zien - door olieopbrengsten structureel en integraal te gebruiken, om zowel het regenwoud te beschermen als de transitie naar duurzaamheid in alle lagen van de samenleving te versnellen - dat oplossingen mogelijk zijn als we allemaal samenwerken. Groene Olie dus.”
Tot slot is dit e-book, in de woorden van de auteur, ‘een handreiking van Curaçao aan Suriname’. ,,Wij delen geschiedenis, taal en cultuur. Wij zijn familie. Curaçao kan Suriname eventueel ondersteunen met zijn expertise in olie, toerisme en internationale financiën.”
In Groene Olie beschrijft Janssen de ‘Suriname-Curaçao Safe Financial Corridor’, die naar zijn mening zou kunnen helpen ‘om op gecontroleerde wijze internationale investeerders naar Suriname te trekken’.
,,Ik hoop dat Groene Olie een bescheiden bijdrage mag leveren aan al het goede dat in de komende tijd in Suriname zal plaatsvinden.” Het is gratis te downloaden, zodat iedereen het kan lezen. Er is slechts een beperkt aantal hardcovers gedrukt, en het was voor de Curaçaose econoom een eer om het eerste exemplaar aan president Santokhi te mogen overhandigen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.