RvA: De coronacrisis is voorbij en er is een krappe arbeidsmarkt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ontwerp-Landsverordening bevordering arbeidsparticipatie young professionals is volgens de Raad van Advies (RvA) achterhaald. Dat kan opgemaakt worden uit een recent gepubliceerd advies nadat de Sociaal-Economische Raad (SER) overigens al in maart 2021 advies hierover uitbracht.

youngDe RvA legt uit dat het initiatief voor de wet ontsproot uit de coronacrisis en de slechte vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Er waren op dat moment maatregelen noodzakelijk ter stimulering van de werkgelegenheid. Maar zo constateert de Raad: ,,De covidcrisis is volledig achter de rug, de economie trekt de laatste jaren aan en de arbeidsmarkt is omgeslagen in een krappe arbeidsmarkt. Hierdoor is de situatie waarop het uit 2021 daterende initiatiefontwerp eerder afgestemd was totaal niet meer aan de orde.”
Het voorgestelde initiatiefontwerp is bedoeld om het voor de werkgevers aantrekkelijker te maken met belastingincentives om young professionals in dienst te nemen. Voorkomen moet worden dat young professionals langdurig werkloos blijven.
Het is de RvA niet duidelijk of het initiatiefontwerp tegen de achtergrond is geplaatst van het landspakket, waar het gaat om bijvoorbeeld een flexibele arbeidsmarkt en een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en het herinrichten van een robuust belastingstelsel dat bijdraagt aan een eerlijke(re) inkomensverdeling. Dus stelt de RvA voor om na te gaan of het initiatiefontwerp past binnen de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de uitvoering van het landspakket.
De Raad heeft zo ook bedenkingen over het zoeken naar oplossingen voor de arbeidsmarkt door middel van overheidsinterventie. ,,Overheidsinterventie hoeft immers niet per se plaats te vinden door middel van nieuwe regelgeving. De overheid kan bijvoorbeeld ook interveniëren door feitelijk op te treden of door het verstrekken van subsidies.”
De RvA wijst er verder op dat het wetsvoorstel veel weg heeft van de nog geldige Lei di Bion die zich ook richt op de jeugdwerkloosheid en het verlagen van de loonkosten voor werkgevers. ,,In de Memorie van Toelichting, die in 2021 is opgesteld en in 2024 niet is gewijzigd, wordt ruim negen jaar na de inwerkingtreding van de Lei di Bion nog steeds gewezen op de zorgelijke situatie van de jeugdwerkloosheid in Curaçao. Men zou aan de hand daarvan kunnen concluderen dat de Lei di Bion kennelijk geen of onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Een dergelijke conclusie kan evenwel pas met zekerheid worden getrokken na evaluatie van de Lei di Bion.” En die evaluatie lijkt niet te hebben plaatsgevonden.
Er blijkt uit het voorstel ook niet dat de Inspectie der Belastingen zich over zijn nieuwe rol bij de uitvoering van het initiatiefontwerp heeft uitgelaten of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ten aanzien van de derving van premieopbrengsten.
Tot slot - de RvA had er al eerder een brief over gestuurd naar de Staten waarover deze krant berichtte - is het instituut er niet over te spreken dat de adviezen van de Sociaal-Economische Raad (SER) indertijd helemaal niet zijn meegenomen. ,,Het is voor de Raad onbegrijpelijk waarom de SER gehoord wordt als met zijn opmerkingen toch op geen enkele wijze rekening wordt gehouden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.