Kamerfracties coalitie fel over ‘corruptie op de eilanden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - ,,Ik vind het echt onbestaanbaar dat het op dit moment binnen ons Koninkrijk plaatsvindt. Er vindt gewoon corruptie plaats. Dat moet niet kunnen. Daar zouden ook de landen en de bestuurders op de eilanden wat van moeten vinden. Die zouden daarmee bezig moeten zijn.”

F01 AukjeZe bedoelt niet ‘bezig met corruptie’, maar met het stellig afwijzen en stevig bestrijden ervan. Het Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD); zij nam er gisteren veel spreektijd voor. De fracties van de Nederlandse regeringspartijen - PVV/VVD/NSC/BBB - stonden tijdens het debat met staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) over het hoofdstuk Koninkrijksrelaties van de Rijksbegroting een paar keer stil bij de volgens hen zorgelijke situatie omtrent ‘corruptie op de eilanden’. Wellicht gevoed door de recente aanhouding van de Arubaanse intussen ex-minister Glenbert Croes (MEP).

,,De PVV is diep verontrust over de aanhoudende berichten van corruptie en misstanden onder bestuurders van de eilanden”, aldus Peter van Haasen (PVV). ,,Het is absoluut onacceptabel dat zelfs ministers en Statenleden zich schuldig maken aan omkoping, fraude en manipulatie van verkiezingen. Dit ondermijnt niet alleen de rechtsstaat, maar ook het vertrouwen van de bevolking in hun eigen bestuur.”

‘Caribische cultuur’
Voor de PVV is het van essentieel belang dat niet alleen wordt geïnvesteerd in de rechtsstaat, ‘maar ook dat er keihard wordt opgetreden tegen corrupte bestuurders’. ,,Corruptie mag nooit worden afgedaan als een onderdeel van de Caribische cultuur. Dat is totaal onaanvaardbaar. Dit is niet alleen noodzakelijk om het vertrouwen in het bestuur te herstellen, maar ook cruciaal voor de maatschappelijke stabiliteit en rechtvaardigheid op de eilanden.”

Van de vier coalitiepartijen hield NSC zich op dit punt enigszins op de vlakte: ,,Voor Nieuw Sociaal Contract zijn goed bestuur en bestaanszekerheid twee belangrijke pijlers waarop een samenleving gefundeerd moet zijn. Wat ons betreft voegen wij voor het Caribisch deel drie pijlers toe: rechtvaardigheid, relatie en respect”, sprak Kamerlid Faith Bruyning.

,,Goed bestuur en controle op middelen. Voor BBB is goed bestuur essentieel en dat geldt ook voor de Caribische delen van het Koninkrijk”, stelt Henk Vermeer (BBB). ,,De middelen die vanuit Nederland naar deze regio’s gaan, moeten effectief worden besteed. We willen dat streng wordt toegezien op de besteding van publieke middelen, om corruptie te voorkomen en om ervoor te zorgen dat deze ten goede komen aan de bevolking zelf. Hoe borgt de regering dat de lokale overheden in het Caribisch gebied worden ondersteund, maar ook gecontroleerd, om corruptie en wanbeheer tegen te gaan?”

BBB pleit voor een Koninkrijk waarin de regio’s sterk staan, hun eigen keuzes kunnen maken en waar veilig en goed bestuur vooropstaan. ,,Wij verwachten dat de regering deze prioriteiten stevig oppakt om ervoor te zorgen dat het Caribisch gebied zich onafhankelijk en weerbaar kan ontwikkelen.”

VVD zet de toon

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.