Ontgroening en vergrijzing stelt Curaçao voor grote opgaven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ‘ontgroening’ in combinatie met de ‘vergrijzing’ plaatst Curaçao op de ongewenste eerste plaats in het Koninkrijk.

OudjesDeze demografische verschuiving brengt grote financiële, sociale en praktische uitdagingen met zich mee voor het eiland, vooral op het gebied van ouderenzorg. Zo neemt het beroep op sociale fondsen zoals de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) snel toe, terwijl de inkomsten uit premies achterblijven bij de uitgaven.
Dit vraagt om urgente hervormingen om de continuïteit van deze uitkeringen te waarborgen, zo werd gisteren duidelijk bij de eerste, door de Raad voor Ouderenbeleid georganiseerde ‘Enkuentro Nashonal na Bienestar di Grandinan’.
Curaçao kampt met een sterke vergrijzing van de bevolking. Waar in 1960 slechts 4,3 procent van de bevolking ouder was dan 65 jaar, is dit percentage nu gestegen naar maar liefst 24,7 procent. De levensverwachting op het eiland is aanzienlijk toegenomen: in 1960 bedroeg deze 67 jaar, terwijl het nu 79 jaar is. Ondertussen krimpt de groep jongeren drastisch. Het aantal kinderen per vrouw - het zogeheten fertiliteitscijfer - is gedaald van 5 in 1960 naar 1,3 op dit moment. Bovendien vertrekt een groot aantal jongeren naar het buitenland, met name naar Nederland, waar momenteel meer dan 80.000 eerste generatie Curaçaoënaars wonen.
Tijdens de bijeenkomst hield minister Javier Silvania een toespraak waarin hij de urgentie benadrukt van een gecoördineerde aanpak van ouderenzorg. Een Taakgroep Ouderenwelzijn moet binnen vijf maanden een actieplan opstellen om de versnippering van het overheidsbeleid aan te pakken en concrete oplossingen te bieden voor de zorgbehoeften van ouderen.
De taakgroep bestaat naast medewerkers van het ministerie van GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur) en SOAW (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn), een vertegenwoordiger van de Raad voor Ouderenbeleid, uit afgevaardigden van de grootste zorginstellingen op Curaçao, zoals Fundashon Birgen di Rosario, Verpleeghuis Betèsda, Stichting Hamiëd, Fundashon Kas Hugenholtz Sentro pa Demensia, Wit-Gele Kruis Thuiszorg, Fundashon Kuido Integral Bándabou. Ook de Curaçaose Zorgautoriteit (CZa) in oprichting en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zullen een belangrijke rol spelen ‘in het verhogen van de transparantie en efficiëntie van de financiering en organisatie van ouderenzorg’.
De minister onderstreept dat de huidige versnippering van verantwoordelijkheden, verdeeld over verschillende ministeries en zorginstellingen, leidt tot inefficiënties en ongelijkheid in de zorg. De taakgroep zal onder meer richtlijnen ontwikkelen om het subsidieproces voor zorginstellingen te optimaliseren en voorstellen doen voor wetgevende hervormingen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
,,Onze ouderen hebben bijgedragen aan de fundamenten van onze samenleving. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat zij hun laatste jaren in waardigheid kunnen doorbrengen, ondersteund door een zorgsysteem dat werkt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.