Partijen reageren nauwelijks op concept-LMG

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de consultatieronde die door de regering is geïnitieerd over de concept-Landsverordening marktordening gezondheidszorg (LMG), die onder andere ook gaat over het instellen van een Zorgautoriteit, is maar weinig reactie gekomen. Dit blijkt uit het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) op de concept-LMG.

F05 SERBij de ontwikkeling van het ontwerp zijn diverse belanghebbenden geconsulteerd om hun zorgen, verwachtingen en aanbevelingen in kaart te brengen, zo doet de SER verslag. ,,De consultatieronde, die door de regering werd gehouden van 22 augustus 2023 tot 3 oktober 2023, bestond uit het versturen van 90 brieven door de minister en het plaatsen van advertenties in lokale dagbladen. Dit proces resulteerde in 16 schriftelijke reacties van belanghebbenden, wat neerkomt op 18 procent. Opvallend is dat enkele belangrijke partijen ontbraken en er is geen informatie verstrekt over eventuele inspanningen om de resterende 82 procent alsnog te betrekken.”

De SER constateert dat de consultatieronde aanzienlijke representativiteitsproblemen vertoont, aangezien veel sectoren en individuele zorgverleners ondervertegenwoordigd of volledig afwezig zijn in de verzamelde reacties. ,,Dit roept vragen op over de volledigheid van het consultatieproces en de wijze waarop en de mate waarin alle relevante perspectieven in de ontwerpfase van het wetsvoorstel voldoende zijn meegenomen. Deze beperkte representativiteit kan leiden tot een onvolledig beeld van de zorgsector, wat de kwaliteit van de beleidsvorming en implementatie negatief kan beïnvloeden”, zo stelt de SER vast. Vervolgens wordt stilgestaan bij wat uit de reacties naar voren is gekomen, namelijk dat er behoefte is aan een onafhankelijk toezichthoudend orgaan met een voorlichtingsfunctie richting het publiek. Verder is aangekaart dat het belangrijk is dat er geen sprake is van politieke invloed door de minister op de zorgautoriteit.

Er werden ook zorgen geuit over de administratieve lasten voor zorgaanbieders en de onduidelijkheid rond rapportagevereisten. En zo vervolgt de SER: ,,Daarnaast werd de positie van particuliere zorgverzekeraars ter discussie gesteld, met name omdat zij niet kunnen concurreren door het ontbreken van mogelijkheden om eigen tariefafspraken met zorgaanbieders te maken. Diverse belanghebbenden, zoals zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), hebben via consultaties hun input geleverd. Deze zijn bemiddeld door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om een breed perspectief te verkrijgen op de voorgestelde hervormingen. De dialogen leverden uiteenlopende en soms tegenstrijdige standpunten op, vooral over de uitvoering en effectiviteit van de maatregelen.” De SER heeft de reacties geanalyseerd en gebruikt om het advies verder te verfijnen. De resultaten van de consultaties, inclusief eventuele aanpassingen, zijn verwerkt in de Memorie van Toelichting. ,,Een belangrijk thema dat naar voren kwam, is de behoefte aan meer nadruk op educatie en preventie, om toekomstige zorgkosten te beheersen”, zo vervolgt het SER-advies.

En: ,,Ondanks de beperkte representativiteit hebben de consultaties met belanghebbenden waardevolle inzichten en aanbevelingen opgeleverd die van belang zijn voor het verbeteren van de effectiviteit van de voorgestelde wetgeving. De SER is van oordeel dat het vroegtijdig betrekken van ‘stakeholders’ helpt om potentiële valkuilen te identificeren en zorgt voor een bredere acceptatie en effectievere implementatie van de voorgestelde hervormingen die met de ontwerp-landsverordening worden beoogd.”

De deelnemers
Uit de bijlage blijkt wie wel en niet meegedaan hebben aan de consultatierondes. Het Curaçao Medical Center (CMC), deed wel mee, andere klinieken zoals het Advent Ziekenhuis, maar ook Klinika Capriles, Fundashon Duna Lus, Pain Clinic en het Revalidatiecentrum lieten het afweten. Een kwart van de langetermijn-verzorgings-faciliteiten participeerde. Het gaat om instellingen als Betèsda, Fundashon Verriet/SGRGroep, St. Birgen di Rosario, Stichting Hamiëd, Ricardus Tehuis, Huize Welgelegen, Nos Lanterna en Arco Cavent.

Van de aanbieders van ambulante zorg, deed geen enkele individuele huisarts mee, maar wel de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV). Dat geldt ook voor de medisch specialisten die zich lieten vertegenwoordigen door de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC). Tandartsen en orthodontisten participeerden niet. De paramedische zorg was niet aanwezig behalve de Curaçaose Vereniging van Fysiotherapeuten (CVF). Ambulante zorgcentra en Thuiszorgaanbieders deden niet mee. Aanbieders van patiëntentransport en noodhulpdiensten lieten het ook afweten en van de medische en diagnostische laboratoria deden Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) en Lab de Med mee. Verder lieten het afweten de apotheken, optica’s, preventieve zorgaanbieders zoals Fundashon Prevenshon en Stichting Wellness en aanbieders van zorgadministratie en -financiering, organisaties belast met beleid en beheer, overheidszorgdiensten, sociale zorgverzekeraars (SVB) en particuliere zorgverzekeraars.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.