Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De coalitie en onafhankelijk Statenlid Corine Djaoen-Genaro hebben via een motie hun steun uitgesproken voor het beleid van Financiënminister Javier Silvania (MFK) inzake de invordering en sanering van belastinggelden. De door PAR en MAN ingediende motie van wantrouwen is door hen en TpK-parlementariër Rennox Calmes afgewezen.
De twee moties zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vóór 3 uur behandeld. Dit was nadat de Staten donderdag om 11.15 uur startte met de vergadering aangevraagd door de coalitie met het agendapunt ‘Het invorderingsbeleid van de Ontvanger’.
De start werd gekenmerkt door verschillende interrupties en schorsingen, waardoor de feitelijke beraadslaging met de Financiënminister ruim een uur later dan gepland is begonnen. Na de vragen van de Statenleden heeft hij de tijd genomen om zijn algehele beleid uit de doeken te doen.
Aan het eind van die uiteenzetting, had hij ook verwezen naar een advies van de Nederlandse advocatenpraktijk De Roos & Pen. Hij heeft dit kantoor hiervoor benaderd en het advies kort voor de start van de openbare behandeling aan de Statenleden laten uitdelen. Op verzoek van MFK-Statenlid Fergino Brownbill heeft Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) 45 minuten geschorst, zodat de parlementariërs dit 15 pagina’s tellende adviesdocument konden doornemen.
,,Ik heb het advocatenkantoor De Roos & Pen dat gespecialiseerd is in strafzaken op financieel, economisch en fiscaal gebied, gevraagd om een standpunt en conclusies te geven met betrekking tot de saneringsregeling van 2021 en de opschoning. Het kantoor concludeert dat er niet kan worden gezegd dat de Ontvanger iets onwettigs heeft gedaan, aangezien de Ontvanger geen enkele wet heeft overtreden op het moment van het implementeren van de saneringsregeling en de opschoning. De Ontvanger heeft gebruikgemaakt van zijn beleidsvrijheid en discretionaire bevoegdheden”, deelde Silvania de Staten mee.
De minister voegde eraan toe: ,,Evenmin is het zo dat ik, als minister van Financiën, in strijd met de wet heb gehandeld door mij informeel te betrekken bij de voorbereiding en implementatie van het beheer door de Ontvanger. Door het beleid openbaar te maken, is het mogelijk gemaakt voor alle belastingbetalers om gebruik te maken van dit beleid, in tegenstelling tot een selecte groep zoals het geval was bij de zogenoemde 80-20-regeling.”
Silvania besluit zijn betoog over het adviesdocument van De Roos & Pen als volgt: ,,Als minister van Financiën was ik niet gebonden aan enige geheimhouding. Het werd mij ook niet gevraagd op het moment dat ik aankondigde dat ik een persconferentie zou houden over het nieuwe beleid van de Ontvanger. Het Hof van Justitie heeft nimmer bepaald dat er sprake is van kwijtschelding, maar eerder aangegeven dat er een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat dat de oude schulden niet meer kunnen worden geïnd.”
Daarna begon de minister met de beantwoording van de door de Statenleden aan hem gestelde vragen in de eerste ronde. Hij bleef verklaren niet verkeerd ofwel tegen de wet te hebben gehandeld en dat de Ontvanger juist haar eigen beleid inzake invordering en sanering van belastinggelden.
Dat was tot ergernis van PAR-fractievoorzitter Quincy Girigorie en MAN-Statenlid Steven Martina die volhardden dat de acties van Silvania aanduiden dat hij zijn boekje te buiten is gegaan. Ze benadrukten het Hof-vonnis uit 2023 dat zegt dat de buiten invordering stelling van de oude belastingschulden inhoudt dat deze niet meer in te vorderen zijn.
Ook refereerden ze naar adviezen van de Sociaal Economische Raad (SER) en van de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) van de regering, die duidelijk aangeven dat Silvania niet bevoegd is belastingschulden kwijt te schelden. Ook haalden ze aan het besluit van de Raad van Ministers (RvM) dd 24 augustus 2022 dat hij zou hebben gewijzigd, waardoor in plaats van 1 miljard liefst 3 miljard gulden is kwijtgescholden aan bedrijven.
Girigorie, Martina, Giselle Mc William (MAN) en de PAR-Statenleden Ana-Maria Pauletta en Steven Croes hebben een motie ingediend. Hierin vermelden ze geen vertrouwen meer te hebben in Silvania. Ook gaven ze aan in hun motie dat het OM de acties van Silvania nader onderzoekt. De motie is met 13 stemmen tegen en 7 voor afgewezen.
De coalitie op haar beurt had ook een motie ingediend. Hierin wordt het volgende gesteld: ,,De Staten hebben in overeenstemming met de adviezen van WJZ en SER de periodieke schoonmaakacties bekrachtigd die in het verleden zijn uitgevoerd door de Ontvanger. Hieronder valt ook het saneringspakket dat werd gepubliceerd door de Ontvanger op 20 januari 2023 en 3 april 2023. Deze motie is met 12 stemmen voor en 8 tegen aangenomen.