CBCS-onderzoek naar klimaatgerelateerde risico’s onder financiële instellingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De meeste financiële instellingen in de monetaire unie zijn zich bewust van klimaatrisico’s. Desondanks staan klimaatrisico’s bij zo’n driekwart van de respondenten van de klimaatrisico-enquête laag tot middelmatig laag op hun risicomanagementagenda.

CBCSDat meldt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens de rapportopstellers Paloma Abbad and Gavin Ooft noemden alle respondenten orkanen en overstromingen als de belangrijkste klimaatgerelateerde risico’s voor de financiële sector. De kwetsbaarheid van de monetaire unie voor extreme klimaatgebeurtenissen werd duidelijk zichtbaar in 2017, toen orkanen Irma en Maria Sint Maarten verwoestten. Hierdoor steeg de verliesratio van verzekeraars aanzienlijk tussen 2017 en 2019. Ook het aantal niet-presterende leningen bij banken nam toe, wat leidde tot een verslechtering van de financiële stabiliteit.
Wat betreft risicobewaking gaf ongeveer de helft van de respondenten aan dat ze klimaatrisico’s monitoren. Bij krediet- en acceptatieprocessen geven de meeste financiële instellingen aan dat bepaalde geografische locaties, zoals panden aan het water, gevoeliger zijn voor klimaatgebeurtenissen. Het gebrek aan lokaal beschikbare expertise lijkt een belemmering te zijn voor het monitoren van klimaatrisico’s, waardoor financiële instellingen externe hulp moeten inschakelen. Ongeveer 17 procent van de financiële instellingen beschikt over een functioneel stresstest-instrument.
Momenteel heeft 70 procent van de schadeverzekeraars, de helft van de commerciële banken en een derde van de institutionele beleggers klimaatrisico’s geïntegreerd in hun risicomanagementkader. Schadeverzekeraars, die direct worden geconfronteerd met de impact van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, lopen hierin voorop. De verzekeringssector is de afgelopen jaren uitgedaagd door stijgende herverzekeringskosten en strengere herverzekeringsvoorwaarden als gevolg van klimaatverandering. Bij banken wordt klimaatgerelateerd risico in sommige gevallen meegenomen in de beoordeling van kredietrisico’s. In het beoordelingsproces van leningen passen sommige instellingen een lagere loan-to-value (LTV)-ratio toe wanneer het onderpand zich in bepaalde geografische gebieden, zoals de kustlijn, bevindt. Sommige financiële instellingen bieden gunstige financieringsopties om klimaatbestendigheid te ondersteunen en de overgang naar duurzamere energie te bevorderen.
Op basis van de resultaten van deze enquête zal de CBCS de volgende stappen in haar klimaatagenda verder vormgeven. De eerste focus ligt op het identificeren van fysieke klimaatrisico’s en gevaren, van waaruit de toezichthouder een toezichtraamwerk en richtlijnen ontwikkelt voor de integratie van klimaatrisicobeheer in governance, klimaatstresstests en rapportagemechanismen voor klimaatrisicoblootstelling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.