80 procent heeft ervaring met ongewenst gedrag

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uit een onderzoeksrapport van Report App, in samenwerking met About Workplace Harassment (AWH) en Optima Arbodienst, blijkt dat 80 procent van de respondenten ooit te maken heeft gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals seksuele intimidatie en (micro)agressie.

Rapportwerkvloer1De Sociaal-Economische Raad (SER) nam afgelopen woensdag het eerste exemplaar in ontvangst van het rapport dat ingaat op de sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer op Curaçao. Het uitgevoerde onderzoek legt de toenemende problemen rond ongewenst gedrag op de werkvloer bloot en beschrijft de gevolgen voor zowel de arbeidsmarkt als de lokale economie.
,,Hoewel de SER nog een formeel standpunt dient in te nemen over de inhoud van het rapport, wordt de sociaaleconomische relevantie van het onderwerp erkend. De bevindingen in het rapport onderstrepen de noodzaak van structurele verbeteringen binnen organisaties, waarbij rekening moet worden gehouden met de specifieke culturele en sociale context van het eiland”, zo schrijft de SER in een persbericht.
Verder wordt over de zorgelijke uitkomsten gemeld: ,,Dit schaadt niet alleen het welzijn van werknemers, maar leidt ook tot lagere productiviteit en hoger personeelsverloop. Werknemers die zich onveilig voelen, melden zich vaker ziek of verlaten het bedrijf definitief. In de hechte Curaçaose gemeenschap, waar sociale banden en hiërarchie sterk aanwezig zijn, worden problemen vaak te laat of helemaal niet gemeld, wat de situatie verergert.”
In sectoren zoals toerisme en zorg, essentieel voor de Curaçaose economie, zijn de gevolgen van sociale onveiligheid op de werkvloer volgens het rapport bijzonder groot. ,,Werknemers in het toerisme hebben te maken met lange werktijden en ongepast gedrag van toeristen, terwijl zorgpersoneel zich door schaarste en werkdruk extra kwetsbaar voelt. De cultuur van wegkijken en problemen onder de tafel schuiven, belemmert het aanpakken van ongewenst gedrag. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van de werknemers, maar ook voor de economische ontwikkeling van Curaçao”, zo is te lezen in het persbericht van de SER.
Vervolgd wordt: ,,Het is van belang dat de aanpak van deze problematiek nauw aansluit bij de culturele en sociale context van Curaçao. Onafhankelijke en toegankelijke meldingssystemen en vertrouwenspersonen zijn van groot belang om werknemers de ruimte te geven incidenten veilig te rapporteren.”
Het rapport pleit daarnaast voor een sterkere juridische verankering van sociale veiligheid, zodat bedrijven verplicht worden een veilige werkcultuur te waarborgen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.