Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Onderwijsbond Doen steunt de vijf overheidsbonden in de strijd voor de intrekking van de inkortingswet. Verder heeft de Statencommissie Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) de bestuurders van Abvo (ambtenaren algemeen), NAPB (politie), STrAF (douane), SAP (politie en justitiële keten) en Sitek (onderwijs) gisteren officieus ontvangen.

SteunbondenHet Doen-bestuur belegde woensdagavond een spoedvergadering, waarbij de leden mandaat verleenden om samen met de overheidsbonden te strijden voor de intrekking van de inkortingswet, officieel de ‘Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden ambtenaren’ geheten.
,,De 12,5 procent korting van de arbeidsvoorwaarden dient nu eindelijk te worden ingetrokken. Doen steunt de bonden in de Centrale Commissie van Vakbonden in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). We zijn bereid samen te zitten en te kijken hoe de inkortingswet het beste kan worden geëlimineerd. De rechten van werknemers in de publieke sector en in het onderwijs worden beschermd”, aldus Doen-voorzitter Marbella Felipa in een rondgestuurd persbericht.
De bestuurders van de overheidsbonden bezochten gisteren de Staten op verzoek van PAR-Statenlid Ana-Maria Pauletta. De bijeenkomst in de BPD-commissie voorgezeten door Sheldry Osepa (PNP) kreeg echter een officieus karakter, vanwege het ontbreken van quorum. De coalitieparlementariërs (MFK, KEM en het onafhankelijk Statenlid) bleven namelijk weg. Parlementariërs van de oppositiepartijen PAR, PNP, MAN en TpK kregen een presentatie van de vakbondsbestuurders over de stand van zaken.
Na afloop verklaarde Pauletta tegenover het Antilliaans Dagblad: ,,Nu is het aan elk Statenlid zelf te bepalen welke actie te ondernemen. De overheidsbonden hebben hun standpunt duidelijk toegelicht, evenals de reden waarom ze een vergadering met de regering willen. Ik hoop dat het kabinet bereid is, ofwel de oren opent en luistert. Op dit moment staat het welzijn van de werknemers voorop, en we mogen niet toestaan dat ego’s de overhand krijgen.”
De MAN-Statenfractie doet op haar beurt een dringend beroep op kabinet-Pisas-II om in een positieve sfeer en met wederzijds respect met de overheidsbonden in dialoog te gaan: ,,Er moet gewerkt worden naar een oplossing in het algemeen belang. Vakbonden vormen een belangrijk onderdeel van onze democratie, en verdienen respect en ruimte om de belangen van hun leden, als deel van het werkende volk, te verdedigen en te uiten.”
De oppositiepartij schrijft in een persbericht over de persconferentie van de regering: ,,Het volk had van het kabinet verwacht dat het de rust en bereidheid om tot een oplossing te komen zou waarborgen. Echter bleken al gauw de provocerende houding en de uitlatingen van Cooper die de situatie alleen verergerden.”
Tijdens voornoemde persconferentie betichtte premier ad interim Charles Cooper (MFK) de vakbondsbestuurders van ‘liegen, onbeschoft gedrag en op de stoel van de regering te willen zitten’. Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) is momenteel in Nederland na Rome te hebben bezocht. Hij is aanstaande zondag terug op Curaçao.
De spierballentaal van interim-premier Cooper op de persconferentie van de regering, is overigens genegeerd door de overheidsbonden. Tijdens een bijeenkomst met de pers in het Abvo-centrum verwezen ze naar een bestaande ontwerplandsverordening ter intrekking van de inkortingswet per 1 januari 2023.
Daarmee hebben ze de regering min of meer in buitenspelpositie gemanoeuvreerd, nadat uit de harde woorden van Cooper duidelijk werd dat kabinet-Pisas-II vasthoudt aan het plan om per 1 januari 2024 de inkortingswet in te trekken. Cooper had verklaard dat intrekking per begin 2023 indruist tegen regelgeving en dat de regering ‘geen stap terugkrabbelt’.
Een saillant detail is echter dat voorafgaand aan de intrekking van de inkortingswet per 1 januari 2023 of per begin 2024, er nog een traject dient te worden afgelegd. In beide gevallen moeten de Staten zich namelijk hierover buigen. Bovendien moet de Raad van Advies na de behandeling in het parlement ook nog worden geraadpleegd voor een laatste advies.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.