Zwaarder orkaanseizoen mogelijk gevolg

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Antwerpen - De relatief hoge zeewatertemperaturen in het Caribisch gebied hebben ook in België het nieuws gehaald. ,,Wetenschappers kijken verbouwereerd toe naar wat er zich afspeelt in de Caribische Zee. De temperatuur van het zeewater is daar ongewoon hoog en bedraagt nu al 29 graden Celsius. En dat baart hen zorgen, want hoge zeewatertemperaturen betekent meer energie voor het orkaanseizoen dat met rasse schreden nadert en schade aan het leven in de zee”, zo is te lezen op nieuwssite hln.be.

F01 Car zeeIn het artikel, van de hand van Lander Van Tricht, staat dat de temperatuur van het water in de Caribische Zee momenteel 29 graden is, en dat het in deze tijd van het jaar niet eerder zo warm is geweest. De huidige temperatuur zou 1,5 tot 2,5 graden boven wat normaal is liggen, en bijna 1 graad boven het vorige record.

In gesprek met het Antilliaans Dagblad zegt Andy Luciano, chef Weerkamer bij de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo): ,,De temperaturen die we eind april en begin mei hebben gemeten, kun je vergelijken met de eerste weken van augustus. Het is nu dus stukken warmer dan normaal.”

In het Belgische artikel wordt de verwachting uitgesproken, op basis van langtermijnvoorspellingen, dat de verhoogde temperaturen mogelijk tot oktober zullen aanhouden, en zullen pieken in de maanden augustus en september.

Een toename in orkaanactiviteit tijdens het orkaanseizoen - dat loopt van 1 juni tot 30 november - is een van de mogelijke gevolgen die door de auteur wordt genoemd. ,,Aangezien de temperatuur van het zeewater nu al meer dan 27 graden bedraagt (bij benadering de temperatuur die minimaal nodig is voor het laten ontstaan en versterken van orkanen, red.), en de temperaturen verwacht worden verder te zullen stijgen, zal er naar verwachting meer energie beschikbaar zijn voor sterkere stormen dit jaar.”

Luciano onderschrijft dit en wijt het aan ‘La Niña’. Dit weerfenomeen is de tegenhanger van ‘El Niño’ en zorgt in het Caribisch gebied vaak voor meer neerslag en minder wind. ‘La Niña’ duurt volgens de Curaçaose weerexpert sowieso tot begin 2025. Een van de gevolgen is volgens hem waarschijnlijk een actiever regenseizoen, gedurende oktober, november en december en het begin van 2025.

,,Ook betekent dit meer tropische cyclonen die zich boven de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico kunnen vormen. Curaçao kan daarnaast te maken krijgen met hevige onweersbuien, gedurende de komende maanden”, aldus Luciano.

Hittestress op koralen
Een gevolg van een hele andere orde dat in het Belgische artikel genoemd wordt, is dat de relatief hoge zeewatertemperatuur bijdraagt aan het verbleken van koraalriffen. In het artikel staat hierover: ,,Het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH) heeft melding gemaakt van hittestress op koralen in het zuidwesten van het Caribisch gebied. Het instituut voorspelt een aanzienlijk risico dat deze hitte-stress de komende maanden waarschuwingsniveaus zal bereiken of overschrijden.”

Nog geen klimaatvergadering in Staten
MAN-parlementariër Giselle Mc William herinnert de Statenvoorzitter eraan dat het al meer dan twee jaar geleden is dat zij, samen met Fergino Brownbill (MFK), Gwendell Mercelina (PNP) en Rennox Calmes (TpK), een Statenvergadering heeft aangevraagd over het thema klimaatverandering.

In het vergaderverzoek, dat op 18 november 2021 is verstuurd, en waarover op 3 november 2022 een eerste herinnering is verzonden, wordt ook de aanwezigheid van de minister-president, de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de minister van Economische Ontwikkeling (MEO) gevraagd.

,,Gezien het belang van dit onderwerp en de mondiale ontwikkelingen rond klimaatverandering, is het belangrijk dat het parlement zichzelf op de hoogte stelt en overleg pleegt met de regering over hoe Curaçao zich voorbereidt en omgaat met klimaatverandering”, zo zegt Mc William nu, tweeënhalf jaar na het initiële verzoek.

,,Wij hopen dat de voorzitter zo spoedig mogelijk en in het belang van ons land deze vergadering over dit belangrijke onderwerp kan bijeenroepen”, sluit de MAN-politica haar brief af.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.