Topfunctionaris bespreekt mogelijkheden tot bijstand
Van onze redactie
Willemstad - Tijdens zijn bezoek aan Curaçao vorige week, heeft executive director Paul Hilbers bij het Internationaal Monetaire Fonds ‘de rol van het IMF bij de sociaaleconomische en financiële ontwikkeling van Curaçao benadrukt en besproken’.
Aldus Financiën, dat naar eigen zeggen ‘verheugd’ terugkijkt op het bezoek. Van 15 tot 17 mei heeft de IMF-functionaris een werkbezoek afgelegd aan Curaçao. Hilbers vertegenwoordigt sinds 2020 het Koninkrijk der Nederlanden als executive director bij het IMF. In deze rol en als voorzitter van de IMF-kiesgroep is hij onder meer verantwoordelijk voor het Koninkrijk.
Tijdens zijn verblijf heeft Hilbers diverse gesprekken gevoerd met onder andere de gouverneur, de Staten van Curaçao, de Raad van Ministers, de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS), de particuliere toeristenorganisatie Chata en toeristenbureau CTB, het College financieel toezicht (Cft), het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Ontwikkeling.
,,Het IMF speelt een cruciale rol bij de financieel-economische stabiliteit, groei en armoedebestrijding van Curaçao door middel van beleidsondersteuning en institutionele capaciteitsopbouw”, meldt Financiën.
Het IMF monitort de macro-economische ontwikkelingen in Curaçao en brengt jaarlijks beleidsadvies uit via een publiek rapport, bekend als de Artikel IV-consultatie. Naast deze jaarlijkse evaluatie, verstrekt het IMF op verzoek van de autoriteiten ook technische assistentie op diverse gebieden; in het recente verleden bijvoorbeeld op het gebied van belastinghervorming en risico-gebaseerd toezicht door de Centrale Bank.
Artikel IV van de statuten van het IMF verplicht lidstaten periodiek economische en financiële informatie aan te leveren. Dit stelt het IMF in staat om economisch beleid te beoordelen, advies te geven en toezicht te houden op monetaire en economische ontwikkelingen wereldwijd. De belangrijkste elementen van Artikel IV omvatten periodieke consultaties, rapportage, evaluatie en advies, en toezicht op economische, monetaire en financiële ontwikkelingen.
Hoewel Curaçao geen zelfstandige IMF-lidstaat is, wordt er als onderdeel van het Koninkrijk jaarlijks een Artikel IV-missie uitgevoerd. Het daaruit voortkomende rapport is publiekelijk toegankelijk via de website van het IMF. Het wordt onder meer geraadpleegd door internationale investeerders, landen die met Curaçao verdragen willen afsluiten, internationale rating agencies, en internationale toezichtorganisaties zoals de Oeso (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling), de CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) en andere instellingen.
De volgende Artikel IV-missie van de IMF staat gepland voor 10-14 juni dit jaar. Naast de jaarlijkse Artikel IV-missie biedt het IMF ook technische assistentie aan lidstaten om hun financieel-economisch beleid en institutionele capaciteiten te versterken, vanuit het hoofdkwartier en vanuit het regionale expertisecentrum Cartac (Caribbean Regional Technical Assistance Centre). Deze assistentie omvat beleidsadvies, institutionele versterking, technische expertise en data-analyse en onderzoek, gericht op het bevorderen van financieel-economische stabiliteit en duurzame economische groei.
,,Het IMF voert jaarlijks een aantal cruciale technische assistenties uit op Curaçao op verzoek van de regering en de CBCS”, aldus Financiën. Zo zijn er diverse missies vanuit Cartac geweest gericht op de belastingadministratie, het versterken van data en statistiek, en heeft CBCS met behulp van het IMF het risico--gebaseerd toezicht en haar middellange termijn projecties versterkt.