Nederlandse politici bevreesd voor ‘moral hazard’
Van onze redactie
Willemstad - ‘Nederland trekt 600 miljoen euro uit om frauderende Antilliaanse pensioenverzekeraar te redden', kopt het Financieele Dagblad.
Het reddingsplan van de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen, zoals FD het omschrijft, kreeg in Nederland nog geen aandacht. ,,Maar in de media op de Caribische eilanden is met grote opluchting gereageerd. Zo’n 30.000 eilandbewoners zijn verzekerd of hebben een pensioen bij Ennia”, stelt het artikel.
,,Deze grootste verzekeraar van de Cariben kampt met een door fraude ontstaan gat van 600 miljoen euro. Zonder Nederlandse hulp zouden de pensioenen op de Caribische eilanden met 80 procent moeten worden gekort.”
Het bericht gaat gepaard met een grote foto van de boosdoener, de Iraans-Amerikaanse miljardair Hushang Ansary. Op de archieffoto, genomen in 2006, staat hij in het chique Waldorf-Astoria in New York in het gezelschap van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.
Verslaggever Vasco van der Boon stelt dat ‘de Nederlandse belastingbetaler voorlopig opdraait voor het gat van 600 miljoen euro dat door wanbeleid en fraude is ontstaan bij Ennia’ (dit laatste is op dit moment feitelijk onjuist aangezien het hier gaat om een lening en geen gift, red.).
,,Dat Nederland nu moet bijspringen om Ennia te stutten, is het zwarte scenario dat al jaren opdoemt, maar waar verantwoordelijke beleidsbepalers zich nooit hardop over wilden uitspreken.” Dat er onzekerheid was over het voortbestaan van Ennia werd in juni 2016 voor het eerst breder bekend. Er bleek bij De Nederlandsche Bank (DNB) vrees te bestaan dat de eigenaar van Ennia, Ansary, ‘de Caribische verzekeraar financieel aan het uitkleden was’.
En, zo vervolgt de publicatie: ,,Ansary hevelde onder de ogen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) financiële reserves van Ennia over naar zijn consortium.” Enkele maanden nadat de zorgen van DNB naar buiten kwamen grepen de eilandautoriteiten in, aldus FD, en plaatsten zij Ennia onder stille curatele. Jaren later, eind 2021, constateerde het gerecht op Curaçao, na slepende procedures in een civiele zaak, ‘dat de vermoedens over fraude bij Ennia op waarheid berusten’.
Ansary zelf heeft Ennia ‘tot op vandaag geen cent teruggegeven’. De tekorten bij Ennia werden ondertussen steeds nijpender. In een toekomstverkenning schetsten experts dat Ennia slechts twee scenario’s rest: een run-off of sterfhuisconstructie, waarbij de aanspraken van pensioengerechtigden en verzekerden bij Ennia met 80 procent zouden worden gekort, óf een doorstart met een fikse kapitaalinjectie. Over dit laatste ligt er nu een hoofdlijnenakkoord.
Onder Nederlandse politici steekt volgens FD-verslaggever Van der Boon ‘regelmatig onvrede op over financieel mismanagement op de Cariben’. ,,Dat Nederland nu een gat helpt dichten dat door fraude is ontstaan, kan politici bevreesd maken voor ‘moral hazard’: dat misstanden zonder gevolgen blijven.”