Rekenkamer formuleert alvast vragen over Landsloterij

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met een lijst van enkele hoofdvragen met daaronder nog eens een hele reeks subvragen doet de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) de Staten een voorstel om de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), eens goed uit te horen over de Landsloterij.

F01 Landsloterij Staten Minfin Dushi cmykHet gaat vooral om de jaarrekening van 2018, waarin een bedrag van 18,3 miljoen gulden is geschrapt aan nog te betalen belastingen van vóór 2018 waarvan de minister heeft aangegeven die kwijt te schelden. Deze krant schreef hier eerder over en staat in het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport naar de kansspelinstelling.

De ARC constateert dat geen van de begrotingen door de Staten zijn goedgekeurd en bij landsbesluit vastgesteld. ,,De laatste bij landsbesluit vastgestelde begroting dateert uit 2007”, zo wordt opgemerkt. Overigens kan de ARC wel goedkeuring verlenen aan de jaarrekeningen over de periode 2010 tot en met 2017 en worden de Staten aanbevolen deze goed te keuren. Maar, alvorens over te gaan tot het nemen van een beslissing om de jaarrekening 2018 wel of niet goed te keuren moeten de Staten gebruik maken van het recht om vragen te stellen en de minister van Financiën te verzoeken om de Staten in te lichten. ARC somt de vragen op: ,,Waarom vanuit zijn ministerie nooit eerder actie is ondernomen om de openstaande schulden van de Landsloterij met betrekking tot zegelbelasting en vergunningsrecht voor het bedrag van 18,3 miljoen te innen. Dit terwijl het ministerie op de hoogte moest zijn geweest van deze schulden van de Landsloterij aan het Land. Zeker gezien een directeur van het ministerie ambtshalve lid is van de Raad van Toezicht en Advies (RvTA); Wat de status is van het verzoek dat de Landsloterij heeft ingediend voor verjaring van de schulden en het op basis hiervan verder te doorlopen proces; Welke conclusie het ministerie heeft getrokken op basis van het advies van de Directie Wetgeving en Juridische Zaken inzake de interpretatie van de toe te passen verjaringsregels. En of de Landsloterij eenzijdig kon overgaan tot het afboeken van het bedrag 18,3 miljoen gulden van de schuld aan het Land; Welke acties zijn ministerie heeft genomen of zal nemen om de uitstaande vordering in z’n geheel of deels te innen; Welk bedrag van de openstaande belastingvordering nog door het Land kan worden geïnd en hoe gegarandeerd zal worden dat dit bedrag daadwerkelijk door de Landsloterij in de Landskas zal worden gestort;

Staten informeren over acties van het ministerie
Welke actie door het Land zal worden ondernomen om het bedrag van 564.293 dat de Landsloterij schuldig is aan het Land wegens boedelscheiding Aruba nog te vorderen; Waarom vanuit zijn ministerie geen stappen zijn ondernomen om de vanaf 2010 verschuldigde omzetbelasting van de Landsloterij te vorderen en welke stappen zullen worden ondernomen om het bedrag van bijna 1,6 miljoen gulden alsnog te vorderen om te voorkomen dat deze ook na verloop van tijd zal verjaren; Hoe zijn ministerie zal bewaken dat de Landsloterij gepaste maatregelen zal nemen om tot een structurele verbetering van de vermogenspositie van de Landsloterij te komen zodat de Staten en de bevolking de zekerheid kunnen hebben dat de organisatie van de nationale loterij gegarandeerd blijft; Welke acties door hem zullen worden genomen om de benoeming van de depothouder op Sint Eustatius alsnog te formaliseren; Hoe zijn ministerie op basis van de prioriteiten in het wegwerken van de tekortkomingen een plan van aanpak met concrete actiepunten met de Landsloterij zal opstellen om alle aanbevelingen door te voeren. En om periodiek verantwoording aan de Staten af te leggen conform het plan van aanpak.”

Met betrekking tot de naleving van de Landsloterijverordening beveelt de Rekenkamer aan om de minister te verzoeken om de Staten te informeren over de reden voor het niet doen aanbieden van de begrotingen van de Landsloterij aan de Staten ter goedkeuring en welke acties hij zal ondernemen om te garanderen dat de begrotingen in het vervolg (tijdig) aan de minister worden aangeboden; de genomen/te ondernemen acties jegens de Landsloterij voor het niet tijdig indienen van de gecontroleerde jaarrekeningen en hoe gewaarborgd zal worden dat de Landsloterij in het vervolg de gecontroleerde jaarrekeningen tijdig zal indienen; de maatregelen die genomen zijn jegens de Landsloterij voor het niet naleven van de in dit rapport vermelde bepalingen in de Landsloterijverordening; de te ondernemen acties om de geconstateerde tekortkomingen en knelpunten aan te pakken en weg te werken. Ook worden de Staten aanbevolen om de Landsloterijverordening te actualiseren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.