Carnaval brengt universiteiten als onderzoekers samen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het carnaval moet ‘self supportive’ (zelfvoorzienend) worden en dus moet een organiserende als de carnavalsstichting Fundashon Desaroyo Karnaval Kòrsou (FDKK) de eigen broek kunnen ophouden. Om deze reden moet er een goed omschreven beleid komen voor het ‘product carnaval’, zo is deze week tijdens een persconferentie uit de doeken gedaan door Lizette Sambo-Velder, Sector Directeur Cultuur en Sport bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).

F05 FDKK eigen broek ophouden 1Twee universiteiten op het eiland zijn gevraagd onderzoek te doen, te weten de University of Curaçao (UoC) en de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC). De taken zijn verdeeld. Zo zal de UoC kwantitatief onderzoek doen dat zes maanden duurt en waarin op verschillende manieren - deskresearch, enquêtes onder doelgroepen en de bevolking - data verzameld worden. De ICUC doet kwalitatief onderzoek en brengt de verschillende stakeholders bij elkaar, voert discussie en zal het daartoe leiden dat verschillen van mening omgezet worden in consensus met een gezamenlijk standpunt en beleid.

De onderwerpen die behandeld worden in de onderzoeken zijn onder andere wie het carnaval moet organiseren, wat de route is, de financiële situatie (subsidie, precario-inkomsten), het aantal carnavalsgroepen, de duur van de optochten, de verkeersomstandigheden en bereikbaarheid voor het publiek, de veiligheid, educatie op scholen, globalisering van het carnaval en de economische impact.
De onderzoeken moeten uiteindelijk uitmonden in een symposium waarbij de stakeholders bij elkaar komen en een beleidsplan gepresenteerd wordt.

Ondertussen is de organisatie van het carnaval 2024 in volle gang aldus Herman ‘Manchi’ Harms, voorzitter van de carnavalsstichting Fundashon Desaroyo Karnaval Kòrsou (FDKK). Hij is verheugd met de ontwikkelingen en doet nog verslag van de jaarrekening van het carnaval van vorig jaar. In 2022 kreeg de stichting 575.000 gulden aan subsidie waarvan direct 50.000 gulden overgemaakt werd naar de carnavalsstichting van Bándabou (FKBB) en 25.000 gulden naar de vereniging van carnavalsgroepen (AGKK). FDKK hield daarna 500.000 gulden over en ontving nog geld van sponsoren en verkoopomzet waardoor de stichting een werkkapitaal had van ruim 1,1 miljoen gulden. Na aftrek van alle kosten (onder andere personeel, kantoor, productie, transport, artiesten en bands, print- en drukwerk en beveiliging) was het nettoresultaat 3.834 gulden.

Tijdens de persconferentie gisteren waren naast Sambo-Velder en Harms ook de minister van OWCS, Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK), aanwezig evenals de Rector Magnificus (RM), Francis de Lanoy, van de UoC en de RM van de ICUC, Gilbert Cijntje.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.