‘Per 31 juli stapt neuroloog op’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De directie van het Curaçao Medical Center (CMC) wil dat de opgelegde aanwijzingen uiterlijk maandag 3 juli worden ingetrokken. Dat verzoekt de raad van bestuur in een tweetal brieven aan Sirving Keli, de Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid ad interim.
Indien een positief antwoord uitblijft, ziet het CMC zich genoodzaakt om naar de rechter te stappen. Dat haalt deze krant uit de documenten die in handen zijn van de redactie.
Op 22 juni legde de Inspectie voor de Volksgezondheid het algemene ziekenhuis twee aanwijzingen op om de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen. Een aanwijzing is gericht op het verkorten van de lange wachtlijsten in het CMC en de andere beoogt het (dreigend) tekort aan medisch specialisten op te lossen in verband met de Landsverordening normering topinkomens (LNT).
Deze aanwijzingen zijn volgens de CMC-top in strijd is met ‘de algehele beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het motiveringsbeginsel, het zorgvuldigheidsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel’. Zo staat te lezen in de brief die gisteren naar Keli, de Raad van Ministers, het parlement en de pers is verstuurd.
Puntsgewijs weerlegt het CMC de aanwijzingen die zijn opgelegd. In de aanwijzing wordt bijvoorbeeld gesteld dat CMC niet meer de volledige vrijheid heeft om rechtsmiddelen in te stellen tegen de LNT. Daarin kan CMC de Inspectie niet volgen. De Inspectie kan het ziekenhuis de ‘toegang tot de voor eenieder openstaande rechtsmiddelen, zoals hoger beroep of het instellen van een bodemprocedure niet ontzeggen’.
De raad van bestuur is verbaasd en betreurt het dat de Inspectie zonder enig overleg direct een bestuurlijke maatregel heeft opgelegd, terwijl er geen sprake is van enige normschending. De taken die de Inspectie het ziekenhuis heeft opgelegd ‘heeft er de schijn van dat de Inspectie hiermee beoogt op de stoel van CMC als werkgever te gaan zitten. Dat is echter niet de rol en taak van de Inspectie, deze behoort toezicht te houden’, aldus het CMC.
Elders schrijft de directie dat ze zich niet aan de indruk kan onttrekken dat de gezondheidszorg van Curaçao in het algemeen en ziekenhuiszorg in het bijzonder de speelbal zijn geworden van de politiek. ,,Een ontwikkeling die zeer betreurenswaardig is, aangezien het gaat om de gezondheid van de bevolking en mensenlevens.”
Inmiddels heeft een medisch specialist al zijn ontslag ingediend. Het gaat om een neuroloog die per 31 juli aanstaande vertrekt. Het ziekenhuis maakt zich ook zorgen om de stijgende zorgvraag. Deze is hoger geworden dan het zorgaanbod met alle consequenties van dien. ,,Voor de vakgroepen Oogheelkunde en Neurologie is er op dit moment al sprake van een zorgvraag die vele malen hoger is dan het zorgaanbod als gevolg van het gebrek aan specialisten, wat zichtbaar wordt in zeer lange wachttijden van de polikliniek voor een eerste polibezoek.” De wachttijd voor een eerste polibezoek bij Oogheelkunde is ruim 83 dagen en bij Neurologie ligt dit op 45 dagen. Dat is ruim boven de norm van 30 dagen voor een eerste polibezoek, aldus het CMC.
In de briefwisseling tussen het CMC en de Inspectie blijkt dat het ziekenhuis de wachtlijstenproblematiek pro-actief aanpakt. Het CMC is erin geslaagd om vanuit Suriname en Colombia OK-assistenten aan te trekken. Daardoor zullen de drie operatiezalen die op dit moment niet in gebruik zijn als gevolg van het tijdelijk personeelstekort weer operationeel zijn. De raad van bestuur vindt dan ook dat de aanwijzing om patiënten naar het Advent Ziekenhuis door te verwijzen ten onrechte en prematuur is opgelegd. ,,Nu bovendien van een normschending geen sprake is, dient de aanwijzing per omgaande te worden ingetrokken.”