‘Meer en vollere vliegtuigen vanuit de Verenigde Staten’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het luxe all-inclusive resort Sandals Royal Curaçao, kortweg Sandals, is nu ruim een jaar open. Maar wat heeft de komst van deze grote, uit Jamaica afkomstige, keten precies voor Curaçao betekend in economisch opzicht? Tijd voor een rondje langs de velden, waarbij Antilliaans Dagblad navraag deed bij Curaçao Tourist Board (CTB) en Curaçao Airport Partners (CAP).
Sandals is een resortketen die vooral populair is onder Amerikaanse toeristen. En dat is terug te zien in zowel de passagiersaantallen als in de gemiddelde bezettingsgraad van de vliegtuigen die vanuit de Verenigde Staten koers zetten naar Curaçao.
Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar, arriveren er volgens CAP nu 69 procent meer passagiers uit de VS op Hato. Ten opzichte van 2021 gaat het om een stijging van 108 procent. Het verschil met het eerste halfjaar van 2019 - het jaar voor corona - is met een stijging van 3 procent een stuk kleiner.
Ook zijn de Amerikaanse vliegtuigen richting Curaçao steeds beter gevuld, iets dat in de luchtvaartwereld uitgedrukt wordt als ‘average load factor’ (gemiddelde stoelbezetting). Zaten de vliegtuigen in 2019 en 2022 nog gemiddeld voor respectievelijk 79 en 77 procent vol, in het eerste halfjaar van 2023 was dat voor 93 procent. ,,Een aanzienlijke stijging dus”, aldus woordvoerster Fayna Haseth van CAP.
Haseth vervolgt: ,, Sandals draagt bij aan de groei van de Amerikaanse markt naar Curaçao. De groei van de vraag naar Curaçao, met name het noordoosten van de VS, heeft tot gevolg dat JetBlue vanaf april 2023 van 3 keer naar 5 keer per week non-stop vanaf New York naar Curaçao vliegt.
Het CTB ziet vergelijkbare mooie cijfers. ,,In 2019 zagen wij op maandbasis een gemiddelde van 6 duizend Amerikaanse toeristen. Sinds de opening van Sandals zagen wij deze gemiddelden stijgen naar 9 duizend, per maand in de tweede helft van 2022”, aldus CTB adjunct-directeur Hugo Clarinda, die vermeldt dat er tot nu toe gemiddeld 11 duizend Amerikaanse toeristen per maand op Curaçao landen.
,,Maar dit betekent niet dat de additionele aantallen Sandals als accommodatie hebben gekozen”, benadrukt Clarinda. ,,Maar dit is wel wat we het ‘Sandals-effect’ noemen.” Met andere woorden, het is aannemelijk dat het succes van Sandals ook andere accommodaties meer toeristen uit de VS oplevert. Dit kan komen door de toegenomen airlift (meer vliegtuigen richting Curaçao), maar ook doordat Curaçao nu als toeristische bestemming bij meer Amerikanen onder de aandacht komt.
Een andere positieve ontwikkeling die Clarinda ziet, maar waarvan het de vraag is of die kan worden toegeschreven aan de opening van Sandals, is een ‘average daily rate’ (ADR) die momenteel hoger is dan voor corona. De ADR is een belangrijke indicator in de hotelbranche, die het gemiddelde dagtarief van een bezette hotelkamer weergeeft. ,,Dit betekent dat de hotelketens die al langer actief zijn op Curaçao, nu ook een hogere prijs vragen, wat uitkomt op een positievere economisch invloed”, aldus Clarinda.
Tot slot reageert Clarinda opgetogen op het feit - dat CAP ook al aanhaalde - dat de vliegtuigen vanuit de VS sinds de opening van Sandals voller zitten dan daarvoor. ,,Een hogere bezetting helpt met de gesprekken die we continu voeren met onze airline partners om extra capaciteit te krijgen. CTB denkt dan hierbij niet aan de huidige hotelkamers, maar ook aan de extra kamers die in de toekomst zullen openen. Als toeristenbureau wil je dat alle stakeholders het eiland aantrekkelijk blijven vinden en succesvol zijn in hetgeen ze verkopen en in de service die ze verlenen.”