Martina: Ingevoerd door Kedzierski bij overgang Sehos naar CMC


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De inhoud van wat de advocaten van het Land zeggen over het BMP (Beloningsbeleid Medische Professionals) voor wat betreft de variabele beloning, dat klopt.

cmcDe context, zoals door deze advocaten naar voren is gebracht, klopt niet. Er worden géén particuliere patiënten voorgetrokken boven bvz-verzekerden (basisverzekering ziektekosten).”
Dat zegt Gilbert Martina, ceo en algemeen directeur van het Curaçao Medical Center (CMC), desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad in reactie op de publicatie ‘Perverse honorering’ in verband met het pleidooi van de raadslieden Bertie Braam en Richard Pols namens het Land in het kort geding dat CMC heeft aangespannen. Deze week wordt vonnis verwacht. Het gaat over het inkomen van de medische specialisten in loondienst van het CMC.
De raad van bestuur (RvB) van het ziekenhuis ontkent niet de ‘dubbele’ honoreringsstructuur voor medische professionals. Deze werd onlangs onthuld in de rechtszaal. Naar nu blijkt waren velen hiervan niet op de hoogte; het lijkt erop dat zelfs ook de particuliere zorgverzekeraars verrast zijn: ,,We zijn tijden geleden geconfronteerd met sterk verhoogde tarieven bij de overgang van Sehos naar CMC”, verklaart een grote verzekeringsmaatschappij. ,,We hebben geageerd, maar het is toch doorgevoerd. Wat daar achter de schermen gebeurt weten wij niet.”
Martina, voorheen zelf als directielid werkzaam in de lokale verzekeringssector, licht toe: ,,Bij de overgang van het oude Sint Elisabeth Hospitaal Sehos naar CMC was de toen bestaande beloning BMS (Beloningsstructuur Medisch Specialisten) voor het aantrekken van specialisten een aandachtspunt.”
,,Voor radiologie bijvoorbeeld, werd er jarenlang met waarnemers gewerkt voor zes fte’s (fulltime equivalent) terwijl er maar twee fte’s in loondienst waren. En zo zijn er specialismen. Ten aanzien van de intensivist kan worden vermeld dat, waar conform de zorgvraag drie tot vier nodig waren, er slecht één in loondienst was.”
Martina gaat terug naar de tijd dat Hans Kedzierski kortstondig de ceo van het CMC was. ,,Kedzierski en de toenmalige HR-directeur Jan Willem van der Wal hebben deze BMP onderhandeld met de Landelijke Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao (LVMPiLC) en afgesloten bij de overgang van Sehos naar CMC.”
Het Land (lees: de regering) laakt wat zij noemt het ‘dubbele perverse honoreringssysteem’ dat het ziekenhuis CMC heeft ingevoerd ten behoeve van de medisch specialisten in loondienst; dit zou volgens de advocaten van het Land ‘buiten medeweten van het Land en buiten medeweten van de sociale verzekeraar SVB om’ zijn gebeurd.
Naast een vaste component van de honorering is er, zo is de overheid naar eigen zeggen pas recent duidelijk geworden, óók nog een variabel deel. De variabele beloningsstructuur is gebaseerd op het zo veel mogelijk verhogen van de omzet ten laste van de particuliere patiënten en - dus - ten laste van de particuliere verzekeraars (die de stijgende premies innen van particulier verzekerden, red.).
De advocaten van het Land: ,,Hoe meer de specialisten de omzet van de particuliere verzekeraars verhogen boven de 31 miljoen, des te hoger de opslag over het basisloon. De opslag kan in totaal oplopen tot 30 procent. Dit terwijl de zorg voor alle patiënten, inclusief de particuliere patiënten, geacht wordt te zitten in het normale salaris.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.