‘De bal ligt bij de regering die moet beslissen over LNT’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De boodschap was niet anders dan al eerder geventileerd door de medisch specialisten werkzaam in het Curaçao Medical Center (CMC): ,,Als de regering niet op enige wijze reageert en het liefst over de brug komt met betrekking tot het schrappen van de medisch specialisten uit de in januari van kracht geworden Landsverordening Normering Topinkomens (LNT), dan is de (kwaliteit van zorg) in het geding.”

F02 OP Medici overleggen in werktijdEn zo wordt eraan toegevoegd: ,,Zolang een reactie van de overheid uitblijft zullen de specialisten onder werktijd vergaderen met juristen over de volgende stappen om tot een oplossing te komen en alleen de meest acute zorg verlenen.” Want: ,,We willen als specialisten gezamenlijk overleg kunnen voeren over hoe we de zorg kunnen blijven aanbieden. Daar is doorgaans geen tijd voor omdat we onder hoge druk werken. En we werken onder hoge druk omdat met de LNT geen enkele specialist (van lokale bodem) meer naar het eiland komt en de specialisten wiens contracten aflopen het eiland verlaten. We missen twintig specialisten.” Dat maakt dat er nu 1.900 mensen op de wachtlijst staan. ,,En dat kunnen er zo weer veel meer worden”, zo waarschuwen de nu 100 in het CMC werkzame medici tijdens een gisteren georganiseerde persconferentie. Reden voor de persoproep: Er verliep deze week een deadline waarbij de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), zou moeten reageren op de LNT-kwestie. ,,Nergens binnen het hele Koninkrijk vallen medisch specialisten onder deze norm. En ook voor Curaçaose specialisten die niet bij het CMC in dienst zijn, is deze LNT niet geldig. De wet is daarom discriminatoir. Het medisch-specialistisch beroep is autonoom en we willen ons niet laten beperken door wetgeving”, zo leggen de medici uit.

Gaat het dan alleen om geld?, zo wordt vanuit de pers gevraagd. De voorzitter en vicevoorzitter Michel Berry en Vito Koeijers van de Vereniging Landelijke Medische Professionals in Dienstverband Curaçao leggen uit: ,,Het gaat niet om geld en al helemaal niet om méér geld, dat vragen we niet. Alle specialisten verdienen evenveel in het CMC. Er zijn specialisten die door de stap naar in dienst treden van het CMC te zetten, al ingeleverd hebben. Het gaat om het garanderen van de zorg. Als de LNT gehandhaafd blijft, moeten we het samen hebben over de kwaliteit van zorg die we willen. De kwaliteitseisen zullen dan naar beneden bijgesteld moeten worden.” Specialist Jeanne Koeijers (nicht van Vito) concretiseert: ,,De zorg zal ‘hapsnap’ zijn, de wachtlijsten zullen toenemen.” Berry vervolgt: ,,Er komt zo geen oogspecialist en mensen die geholpen moeten worden, zullen mogelijk blind worden. En dit heeft ook economische gevolgen, want een investeerder komt graag naar een land waar goede zorg geboden kan worden. Zelfs onze enige economische pilaar, het toerisme kan hieronder komen te lijden.”

‘No wòri’ is niet genoeg
Op een kritische vraag waarom er gecommuniceerd wordt met de regering via de pers, antwoordt Berry: ,,We communiceren nu naar de bevolking toe, om te waarschuwen dat we niet meer de verwachte zorg kunnen verlenen. We hebben al lang gecommuniceerd met de minister en zelfs de ministerraad. De voorganger van Sylvania, Dorothy Pietersz-Janga heeft in haar overdracht naar de gouverneur zelfs zwart op wit geschreven het eens te zijn met de specialisten. Ook binnen de ministerraad hebben verschillende ministers informeel gezegd ‘no wòri’ en aangegeven nader onderzoek te doen om tot een goede oplossing te komen. Tijdens de behandeling van de LNT in de Staten vorig jaar zijn allerhande experts uitgenodigd en konden leden van overheids-nv’s hun zegje doen. Wij zijn nooit uitgenodigd ondanks ons verzoek daartoe. Wij zijn van begin af aan verbaasd geweest over het feit dat we in de LNT genoemd worden omdat specialisten binnen het hele Koninkrijk buiten deze wetgeving vallen. Daar hebben we iedereen over geïnformeerd, tot aan de gouverneur toe. De nieuwe GMN-minister Sylvania hebben we in maart van dit jaar gesproken. Hij gaf aan hoe hij erover dacht (niet hetzelfde als zijn voorganger, red.) en heeft zijn juridisch departement om advies gevraagd. Die afdeling staat aan de kant van de specialisten. Tot op de dag van vandaag hebben we niets gehoord van de minister(s). Sylvania heeft beloofd op de kwestie terug te komen.”

Op de vraag hoe lang de actie gaat duren, geven de specialisten aan dat dit afhankelijk is van hoe snel de regering antwoord geeft en er samen tot een oplossing gekomen wordt. ,,Niet alleen wij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg, ook de regering die door het volk gekozen is, heeft hier een verantwoordelijkheid in”, zo wordt eraan toegevoegd. ,,De oplossing kan al snel komen door een ministeriële beschikking uit te schrijven, waardoor het voor ons weer mogelijk wordt medisch specialisten aan te trekken.” En als het gaat om het drukken van de zorgkosten in het algemeen hebben de specialisten ook zo hun mening. ,,De kosten voor specialistische zorg bedragen 13 procent van de totale zorgkosten. Er kan dus veel beter gekeken worden naar waar de hoogste kosten liggen. We zijn meer dan bereid hierover mee te denken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.