Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Noord-Amerikaanse toeristenmarkt is op Curaçao sterk en het aantal wekelijkse vluchten en stoelen neemt in 2023 ook sterk toe, met name dankzij de succesvolle inspanningen van het toeristenbureau CTB die Chata waar mogelijk steunt. De Europese markt zakt echter weg, aldus Chata-voorzitter Hans Slier.
,,Dit komt doordat de KLM nog steeds maar één keer per dag vliegt, waardoor de vraag het aanbod sterk overtreft en de stoelprijs dus veel te hoog is geworden”, verklaart de voorman van Curaçao Hospitality and Tourism Association.
,,Mei en juni worden voor de hotels die zich op de Nederlandse markt richten dramatisch slecht. En de rest van het jaar - behalve voor de maanden juli en augustus, wanneer de KLM wel twee keer per dag vliegt - ziet er ook slecht uit.”
De ‘enorme krimp in de Europese markt’ door het wegvallen van stoelen kan volgens Slier niet opgevangen worden door de groei van de overige markten, ‘ondanks dat die best netjes groeien’.
,,De enige mogelijkheid is dat er een derde partij - indien mogelijk dagelijks - rechtstreeks uit Nederland gaat vliegen; naast TUI en KLM. Alleen dan ontstaat er een gezonde situatie met voldoende concurrentie. Wij als Chata zullen samen met de overige stakeholders een dergelijk initiatief dan ook maximaal steunen.” Er lopen volgens Slier ‘diverse gesprekken om hier zo snel als mogelijk invulling aan te geven’.
Deze week berichtte het Antilliaans Dagblad als eerste dat reisaanbieder Corendon vergevorderde plannen zou hebben om later dit jaar zelf te gaan vliegen van Nederland op Curaçao, waar Corendon intussen grote belangen heeft opgebouwd. Later deze maand geeft Corendon hierover een persconferentie.
In een korte terugblik op het voorbije jaar laat de voorzitter weten ‘als Chata weer heel tevreden te zijn over 2022’. Het jaar liet, zoals in de cijfers is te zien, een enorm sterk herstel zien; ‘boven alle verwachtingen en prognoses uit’.
Dat herstel werd over het eerste halfjaar met name getrokken door toeristen uit Nederland met een recordaantal arrivals, de markt uit Noord-Amerika was nog zwak. ,,In het tweede halfjaar zagen we de markt uit Europa normaliseren en met name over november en december terugvallen omdat de KLM in plaats van twee vluchten per dag terugging naar één vlucht per dag. Echter, de markt uit Noord-Amerika begon hard te groeien. Over het eerste kwartaal van 2023 zien we dat deze trend zich versterkt doorzet.”
Waken voor ‘crash-scenario’; bevolking moet weer groeien
,,Dan is er nog een andere uitdaging waar wij als hospitality-sector, maar eigenlijk als héél Curaçao, mee geconfronteerd worden en die steeds nijpender wordt”, zo begon Slier het tweede punt waar hij namens Chata nadrukkelijk de aandacht voor wil vragen.
,,De hotels en restaurants zijn sinds ruim een jaar niet in staat om genoeg werknemers aan te trekken. Hierdoor blijven restaurants vaak enkele dagen per week dicht of kunnen helemaal niet opengaan. Daarnaast zakt het algemene serviceniveau in de hotels naar beneden door het tekort aan mensen.”
Dit probleem wordt volgens Chata ook in de andere sectoren ervaren, met name in de bouw. ,,Daarnaast gaan voor het einde van dit jaar nog twee grote hotels open, Corendon met 400 kamers en het Marriott Courtyard met 170 kamers, en de daarop volgende jaren zullen er ook nog een aantal grote hotels bijkomen.”
Dit ‘ernstige probleem’ groeit in de komende jaren alleen maar exponentieel verder, vervolgt Slier, door de krimp van de bevolking gecombineerd met de vergrijzing. ,,Indien er geen actief beleid wordt gevoerd waarbij er mensen van buitenaf aangetrokken worden, dan zal de economie jaarlijks sterk gaan krimpen met als gevolg het sluiten van bedrijven, het leeglopen van de sociale fondsen en sterk teruglopende belastingopbrengsten voor de overheid.”
Dit is in de woorden van de Chata-voorzitter ‘een crash-scenario’, dat volgens hem ‘alleen omgebogen kan worden indien onze bevolking weer met minimaal 10.000 mensen per jaar gaat groeien in plaats van met ruim 5 procent per jaar te krimpen’.
,,Dus willen wij onze welvaart en ons welzijn op Curaçao in stand houden, dan moet er een overheidsbeleid komen dat er voor zorgt dat er mensen van buiten zich op Curaçao gaan vestigen.” Dit kan met gericht overheidsbeleid gecontroleerd en zeer succesvol zijn: ,,Kijk naar landen als Canada, Dubai, Singapore, etc.”
Dus samengevat, eindigde Slier zijn bijdrage: ,,Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat er een derde maatschappij uit Europa rechtstreeks gaat vliegen op Curaçao en dat onze bevolking weer gaat groeien in plaats van te blijven krimpen!”