Bij waar het allemaal begon: Villa Dorrepaal

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De expositie ‘George Maduro oorlogsheld van Curaçao’ op Buitengoed Dorrepaal in Nederland is geopend door gouverneur Lucille George-Wout en de commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit, in het bijzijn van burgemeester Jules Bijl van Leidschendam-Voorburg en burgemeester Mees van Madurodam.

maduroexpoOok staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties gaf acte de présence. Dat gebeurde gisteren.
Maduro is een Curaçaose held uit de Tweede Wereldoorlog. Hij veroverde aan het begin van de oorlog, op 10 mei 1940, met zijn peloton het door de Duitsers bezette Buitengoed Dorrepaal vlakbij vliegveld Ypenburg. ,,Dit is een van de factoren die bepalend is waarom de toenmalige regering en de koninklijke familie de tijd kregen om te vluchten naar Engeland. Over deze heldendaad en het verdere leven van George Maduro heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg samen met Stichting de Cultuur Kameleon en zorginstelling Middin de expositie georganiseerd. De morele keuzes van George Maduro en zijn strijd voor vrijheid zijn ook in 2023 een inspirerend voorbeeld voor jong en oud”, zo staat in de aankondiging van de officiële opening die besloten was. Vanaf vandaag tot en met 10 mei is de expositie voor iedereen toegankelijk.
Dat veel Europese Nederlanders nog niet zoveel weten over deze oorlogsheld blijkt uit een column in De Telegraaf waarin als tussenkop staat ‘Geen flauw benul van wie hij was’. Columnist De Kramer schrijft: ,,Ik heb een tip voor alle vaders en moeders in onze regio. Neem je kroost mee naar Villa Dorrepaal in Leidschendam. Daar is een tentoonstelling die alle jongeren zouden móéten zien.” En verder legt hij uit: ,,Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, rukten de Duitsers snel op naar de Hofstad. De strijd die hier plaats had, werd bekend als De Slag om de Residentie. Met een ongekend heldenverhaal voor George Maduro.” Maduro was reserveluitenant bij het Nederlandse leger en in die hoedanigheid werd hij naar Villa Dorrepaal gestuurd die door Duitse soldaten was bezet met vier onschuldige dames die ze gevangenhielden. Maduro had slechts elf piepjonge soldaten tot zijn beschikking en welgeteld één luttele mitrailleur. Maduro verzon een legendarische list. Hij verdeelde zijn elf soldaten in groepjes en gaf ze de opdracht om op meerdere plekken om de villa heen te gaan staan. Dat ene geweer dat ze hadden gaven ze, na wat schoten te hebben gelost, pijlsnel aan elkaar door. Toen de Duitsers buiten van alle kanten dat geknal hoorden, dachten ze dat Villa Dorrepaal was omsingeld door een enorm bataljon gewapende soldaten. ,,Eindstand”, zo schrijft De Kramer, ,,de Duitsers gaven zich over en de vrouwen konden worden gered.” De columnist: ,,Weet u waarom ik het nou zo fantastisch vind dat vanaf vandaag een tentoonstelling over het leven van Maduro te zien is? Omdat ik merk dat de jeugd geen enkele notie heeft van wat George Maduro voor ons land heeft betekend. Zelfs als ze in Madurodam zijn geweest, dat nota bene ter ere van George is opgericht, hebben veel jongeren geen flauw benul wie hij was.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.