Volgens Cooper spreken Rutsel Martha en GIK flagrante leugens

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Charles Cooper (MFK) noemt de uitlatingen van Rutsel Martha namens GIK ‘een flagrante leugen’ en wijst tegelijkertijd op het oude gezegde: ,,Den Kuaresma Diabelnan ta lòs” (In de Vastentijd na carnaval laat de duivel zich zien).

duivelCooper laakt het feit dat Martha - zelf oud-minister van Justitie namens PNP en ook voormalig Gevolmachtigd minister in Brussel en tegenwoordig advocaat in Londen - in een brief de naam van het kabinet en in het bijzonder van premier Gilmar Pisas en Cooper besmeurt; door glashard te beweren dat zij het proces rond de selectie van de preferred bidder voor de Isla-raffinaderij hebben beïnvloed.
,,Nooit heb ik me gerealiseerd dat ik zoveel macht heb dat ik zowel de voltallige Raad van Ministers (RvM) als de raad van commissarissen (RvC) van Refineria di Kòrsou, RdK, kan beïnvloeden.” Aldus Cooper, die erop wijst dat Martha en GIK op allerhande manieren hebben geprobeerd voor zichzelf te lobbyen, zowel bij de regering als de RvC van RdK.
,,Wij hielden echter afstand. Want we scheiden vriendschap van het algemeen belang van het land.” Martha was bij de start van het kabinet-Pisas (MFK/PNP) na de verkiezingen van maart 2021 aangesteld als informateur van de latere premier Gilmar Pisas (MFK).
Volgens Cooper heeft de regering ‘op voorstel van RdK’ ingestemd met de aanstelling van een headhunting-team om een ‘schoon en transparant proces te doorlopen’. ,,En wij allemaal, RvM en RdK, gingen ermee akkoord dat zou worden gerespecteerd waar het headhunting-team mee zou komen, als resultaat van hun analyses, over wie de preferred bidder zou worden om de onderhandelingen mee voort te zetten.”
‘Groot was de verrassing’ van de regering toen medio 2022 twee RvC-leden, zonder enige basis daarvoor, de uitkomst van het headhunting-team wilden boycotten door GIK (Grupo Internashonal Kòrsou; overigens nog altijd in oprichting) naar voren te schuiven. De twee zijn Elvis Quarton en Randolph Camelia. Volgens Cooper waarschijnlijk het gevolg van de ‘geheime vergaderingen’ die thuis bij een ex-politicus werden gehouden.
De minister wil niet eens horen van de Braziliaanse partner van GIK (Roberto Viana, red.) voor wie Martha heeft geprobeerd een afspraak met de regering te krijgen. ,,We hebben dit resoluut geweigerd. Tot de dag van vandaag wacht Corc op het geld”, waarmee Cooper verwijst naar het feit dat de voormalige preferred bidder Corc niet kon voldoen omdat Viana het als financiële partner liet afweten.
Het lijkt er wel op dat Martha zelf deel uitmaakt van het headhunting-team, zegt de bewindsman tot slot. ,,Pfffff …”. Cooper heeft ‘een goed advies’ aan Martha en GIK: ,,Wees een waardige verliezer.”
Onder de kop ‘Herstart van het Curaçao-raffinaderijcomplex’ stuurde de advocaat van zijn eigen kantoor Lindeborg in Londen deze week een brief aan alle ministers en alle Statenleden. Martha komt daarin met vergaande beschuldigingen:
,,In feite heeft de RvC van RdK, GIK goedgekeurd als preferente bieder. Ten eerste omdat GIK als enige partij volledig gekwalificeerd was om geselecteerd te worden. En ten tweede omdat het voorstel van GIK superieur was. Vervolgens overtuigden de premier en minister Cooper samen de ministerraad om GIK als voorkeursbieder te verwijderen en een groep te plaatsen die noch het bewijs van fondsen, noch het bewijs van ruwe olie had verstrekt. Als onderdeel van dit besluit organiseerden de premier en minister Cooper een AVA (algemene aandeelhoudersvergadering) om het gebrek aan respect voor de wettige positie van de RvC een volledige wettelijke basis te geven.”
Volgens Martha heeft ‘men willens en wetens tijdens het gehele huidige selectieproces fundamenteel wetten - zoals het bestuursrecht, burgerlijk recht, evenals de grondwet - overtreden’.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.