Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nulmeting, oftewel doorlichting van het onderwijs, uitgevoerd door de onderwijsinspecties van Curaçao en Nederland, is definitief en onlangs aangeboden aan de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK).

nulmetingHet rapport zal nu intern binnen het ministerie besproken worden waarna de minister met een officiële reactie zal komen. De nulmeting werd gedaan in het kader van het Landspakket Curaçao.
De conceptversie van de nulmeting kon niet de goedkeuring wegdragen van het onderwijsveld en de verschillende schoolbesturen. Onlangs klommen deze in de pen met een petitie om van onderwijs een Koninkrijksaangelegenheid te maken, zodat álle kinderen in het Koninkrijk gelijkwaardig onderwijs kunnen ontvangen. Gisteren was hier nog een persconferentie over. De schoolbesturen ageren tegen de bekostigingssystematiek waardoor de financiering niet toereikend is om alle kosten te betalen, zoals water-, stroomkosten en schoonmaakkosten, laat staan dat er optimaal lesmateriaal is. De schoolbesturen vinden ook dat de nulmeting niet objectief is geweest en beklagen zich erover niet als gelijkwaardige partners betrokken te zijn geweest. Bovendien, zo wordt opgemerkt, staat in het Landspakket bij thema G. Onderwijs dat een groep onderwijsexperts uit de vier landen de doorlichting zou doen, ‘met inbegrip van alle publieke en particuliere betrokken partijen, inclusief de overheid’. En zo wordt eraan toegevoegd: ,,Hierbij worden in elk geval de onderwijsinspecties van de vier landen betrokken.” Nu is het onderzoek alleen maar door de onderwijsinspectie(s) uitgevoerd. In augustus maakten de schoolbesturen nog gehakt van de conceptversie. Deze krant schreef toen: ,,Eigenlijk, zo stellen de schoolbesturen, kan niet gesproken worden van een nulmeting maar is het een opsomming van problemen en worden er aanbevelingen gedaan die niet allesomvattend zijn. De schoolbesturen missen vooral onderwijsinhoudelijke punten en verdieping en stellen dat een basis ontbreekt. De schoolbesturen: ‘Het investeren in ramen en deuren terwijl het fundament is gebouwd op los zand, brengt straks alleen maar meer problemen met zich mee als door de verzwaarde kozijnen het huis verzakt’.”
Er werd vorig jaar overigens niet alleen kritiek gegeven, maar de betrokkenen uit het veld kwamen ook met een verrijking van de aanbevelingen, gaven er nadere op- en aanmerkingen bij en werkten enkele aanbevelingen ter illustratie nader uit.
De schoolbesturen die telkens samen optrekken zijn het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), Stichting Christelijk Onderwijs New Song (Scons), Stichting Onderwijs der Zevende Dags Adventisten (Sozda), Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (FSHP), Stichting Christelijk Onderwijs der Evangelische Broedergemeente (SCOEBG) en het Instituto pa Formashon den Enfermeria (IFE). De Dienst Openbare Scholen (DOS) die direct valt onder het minister van OWCS is niet van de partij.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.