MAN wil standpunt innemen vóór het volgende Ipko
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat de oppositiepartij MAN de door Nederland gemaakte excuses rond de slavernij en slavenhandel intern geëvalueerd heeft, wordt opgeroepen zo snel mogelijk een Statenvergadering te beleggen om een gezamenlijk standpunt in te nemen over het gemaakte excuus.
Het liefst nog vóór het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in februari op Curaçao. Daarmee wordt volgens de partij ook voldaan aan de oproep van premier Gilmar Pisas (MFK) die stelt pas een standpunt in te nemen als regering, als er ook door de Staten over het onderwerp vergaderd is.
Het is de MAN vooral te doen om als land, in de Staten en als regering, invulling te geven aan het herstel. Want, zo voert de partij aan: ,,We hebben vastgesteld dat Nederland niet alleen excuses heeft aangeboden maar ook heeft verklaard dat vanaf nu samen met onder andere Curaçao gewerkt zal worden aan herstel van de schade en achterstelling die de slavernij en de trans-Atlantische mensenhandel heeft veroorzaakt. Nederland heeft duidelijk gesteld bereid te zijn om Curaçao te helpen bij de inspanningen om op eigen kracht te werken aan de emancipatie van het eiland. Wij moeten zelf bepalen welke ontwikkeling we belangrijk vinden voor Curaçao waarbij het eiland echt kan groeien en emanciperen. We moeten hier nu de verantwoordelijkheid in nemen. We kunnen zelf beslissen met welke andere landen, buiten Nederland, we willen werken aan onze emancipatie. We moeten nu onze kans grijpen en een visie ontwikkelen en de krachten bundelen om een gezamenlijk doel te bereiken.”
De partijvoorzitter, -leider en -secretaris, respectievelijk Irelnety Copra, Steven Martina en Yaël Plet, doen verslag van de interne evaluatie van de door Nederland gemaakte excuses op 19 december. De bal is nu ‘in onze schoot geworpen’, aldus de MAN. ,,Het is nu aan het eiland zelf is om na te gaan hoe de excuses gebruikt kunnen worden als effectief instrument, als een kompas om te realiseren waar al jaren voor gestreden wordt, namelijk emancipatie, vooruitgang en versterking van de Yu di Kòrsou.”
MAN stelt dat vanaf de oprichting van de partij op 6 februari 1971 emancipatie en bevrijding het doel is geweest. ,,Om dit te bereiken moet de geschiedenis in het algemeen en van ons land in het bijzonder een prominente plaats krijgen in ons leven en in onze samenleving. Wij moeten ons allemaal, van jong tot oud, bewust zijn van de betekenis en de waarde van de geschiedenis en ons hierdoor laten inspireren voor een betere toekomst voor Curaçao.”
De partij kwam na 19 december direct op 22 december samen om de door Nederland gemaakte excuses te evalueren. ,,Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat Nederland publiekelijk de actieve rol in de trans-Atlantische slavenhandel en de rijkdom die dit heeft opgeleverd heeft erkend. Een praktijk die door de Verenigde Naties al jaren bestempeld is als een misdaad tegen de menselijkheid. En op 19 december heeft Nederland hier eindelijk verantwoordelijkheid voor genomen.”
MAN herinnert eraan dat een vergadering over het slavernijverleden al langer geleden aangevraagd werd, namelijk direct na de publicatie van het rapport van het Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut op 1 juli 2021 met als titel ‘Nos no ke nada otro sino nos libertat’ (we willen niets anders dan onze vrijheid). Dit rapport is indertijd in een centrale commissievergadering toegelicht waarna op 5 juli 2022 een officieel verzoek ingediend werd voor een Statenvergadering waarin Pisas en de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK), gevraagd werden om een standpunt in te nemen. Daarna is er uitvoerig op het thema ingegaan tijdens het Ipko in september 2022.