Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op 9 januari komt een derde groep marechaussees naar Curaçao voor de versterking van het grenstoezicht. Het defensiepersoneel zal meer controles uitvoeren op de luchthaven en de maritieme grens.

grensDeze controles moeten leiden tot een vermindering van transnationale georganiseerde criminaliteit waardoor Curaçao onaantrekkelijk wordt als transitland.
De inzet van de marechaussees is geregeld in een protocol dat op 4 februari 2021 is ondertekend. Het Caribisch deel van het Koninkrijk krijgt versterking voor toezicht en controle bij de grenzen. ,,Grensoverschrijdende criminaliteit zoals smokkel van verdovende middelen, wapens en mensen, mensenhandel en witwassen hebben een ondermijnend effect op de gemeenschap. Daarnaast oefent de zorgelijke maatschappelijke situatie in Venezuela ook grote druk op het grenstoezicht van de eilanden”, aldus het persbericht van de politie.
Het doel van dit protocol is dan ook om maatregelen te treffen ter versterking van het grenstoezicht en anderzijds ter verbetering van de onderlinge samenwerking tussen de diensten van de verschillende landen. Hierbij ligt een sterke focus op het versterken van de informatiepositie, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden wat betreft inzet van mensen en materiaal.
Op 4 juli en 17 oktober arriveerden de eerste twee groepen marechaussees op het eiland. Dit houdt in dat de ‘frontlinie’ wat betreft het grenstoezicht op de luchthaven en de maritieme grens sinds 4 juli bestaat uit agenten van het Korps Politie Curaçao (KPC) en de Koninklijke Marechaussee (KMar).
Naast het grenstoezicht hielden ze zich ook bezig met kennisoverdracht en verleenden ze extra bijstand aan de diverse diensten. Deze werkzaamheden vonden plaats onder de verantwoordelijkheid van de ministers van Justitie.
De afgelopen periode heeft het KPC veel geïnvesteerd in het ‘HOI-principe’: Handhaving, Opsporing en Intel. ,,Het is ons zo gelukt om de samenwerking tussen de diensten op zowel de luchthaven als de maritieme grens te intensiveren. Op deze wijze bestrijden wij de migratiecriminaliteit op een professionele, efficiëntere en effectievere vorm”, aldus het KPC.
Het protocol is afgesloten voor zeven jaar met mogelijkheden tot verlenging. De plannen van aanpak van de landen richten zich op de eerste drie jaar. In het ideale plaatje hebben de landen de hulp van de KMar na die zeven jaar niet meer nodig.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.