Forensisch onderzoek bevestigt vervalsingen financiële documenten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Caribbean Petroleum Refinery (CPR), ‘preferred bidder’ voor de overname van de exploitatie van de Curaçaose Isla-raffinaderij, heeft - naar nu blijkt - tientallen vervalste financiële documenten aangeleverd. Het Antilliaans Dagblad verneemt dit uit goede bronnen.

CPREen tweede forensisch onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Onderzoeksbureau (NFO), heeft dat (her)bevestigd. Eerder al was door Forensic Services Caribbean op Curaçao vastgesteld dat er sprake is van vervalsing, nadat er vanuit het headhunting-team al vermoedens waren en FTI Consulting (Forensic Technology International) waarschuwingen had geuit.
Dat betrof een ‘comfort letter’ van oktober dit jaar voor de som van 2,5 miljard dollar (plus additioneel nog eens 3 miljard dollar) van de Londense financiële bankgroep HSBC. Dit schrijven vertoonde diverse afwijkende kenmerken en later verklaarde HSBC op gerichte vragen dat de bewuste brief niet van deze financiële groep afkomstig is.
Dat was eind oktober. Daarop werd besloten om een groot deel van het dossier dat door CPR was overhandigd te onderwerpen aan een grondig nader forensisch onderzoek. De onderzoekers van het Nederlandse NFO hebben nu bevestigd dat er zeker tientallen documenten zijn vervalst.
Hoewel de top van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de regering-Pisas (MFK/PNP) naar verluidt nog altijd het liefst vóór de jaarwisseling een hoofdlijnenakkoord met Caribbean Petroleum Refinery willen ondertekenen, heeft CPR feitelijk zélf een bom gelegd onder de (verdere) onderhandelingen doordat een hele reeks vervalste papieren is ingebracht.
Alles wijst erop dat MFK-premier Gilmar Pisas, die regelmatig door RdK-interim-directeur Patrick Newton wordt geïnformeerd, op de hoogte is. Ook heeft een juridisch team van en namens de overheid veel kennis van details. De regeringsleider verklaarde echter nog maar kortgeleden er vast van overtuigd te zijn dat er nog dit jaar een Heads of Agreement (HoA) wordt gesloten. Dat moet dan met CPR zijn, want in het geval van een andere groep begint het proces grotendeels van voren af aan.
De vervalsingen hebben (vooral) betrekking op de zogeheten ‘equity partners’ van CPR, degenen die de ‘proof of funds’ moeten inbrengen. Dat was oorspronkelijk Risa SA uit Brazilië, met - zo bleek - niet te verifiëren bankdocumenten uit Polen, dat voor 40 procent zou deelnemen. Naar nu bekend is geworden werd door CPR in augustus medegedeeld dat Risa niet langer participeert.
Later werden Bar Trading Japan en Holding Campomarino financiers van het eigen vermogen. De vervalsingen betreffen documenten die moeten aantonen dat het vereiste kapitaal aanwezig is. Maar er was binnen het headhunting-team van RdK al snel sprake van ernstige twijfel, die niet werd weggenomen toen er door FTI een due diligence werd gedaan.
De bevindingen van het Nederlands Forensisch Onderzoeksbureau zijn vorige week ontvangen. De bedoeling is dat het team deze week bijeenkomt, samen met de juridisch adviseur en algemeen-economisch adviseur, om de bevindingen te bespreken.
CPR zelf heeft intussen aangegeven met een andere - voor deze krant niet nader bekende - financiële partner op de proppen te komen. Ook heeft het advocatenkantoor Spigt Dutch Caribbean namens CPR een juridisch document opgesteld, waaruit moet blijken dat CPR wel degelijk zelf ook onderzoek had gedaan naar de achtergronden van de thans dubieuze equity partners.
Naast deze eigen kapitaalverstrekkers noemde CPR ook ‘investment partners’, die met een miljard aan financiering zouden kunnen bijdragen. Geen grote bekende bankgroepen, maar namen die voor FTI alle reden zijn voor extra waakzaamheid. UBO’s (ultimate beneficial owners) bijvoorbeeld zijn onbekend.
Eerder was het al TV Direct die melding maakte van vermeende vervalsingen. Dat kwam overeen met wat deze krant daarvoor ook al te horen kreeg, maar wat tot dan een onbevestigd bericht is. Intussen heeft nader onderzoek plaatsgevonden en zijn RdK en regering beter geïnformeerd.

Hoe gaat RdK verder met CPR?
De RdK-directie reageerde nog niet op de vraag van deze krant om commentaar te geven op de geconstateerde en ook (her)bevestigde vervalsingen van door CPR aangeleverde financiële documenten. De redactie stelde de overheids-nv gisteren eind van de middag in de gelegenheid hier iets over te zeggen. ,,Wat doet RdK met deze forensische informatie? Hoe gaat RdK nu verder met CPR?” werd gevraagd. Directeur Newton zelf gaf geen enkele verklaring, maar een woordvoerder liet aanvankelijk weten dat RdK hier nog op terug zou komen. Bij sluiting van deze editie was de mededeling echter dat er op dat moment geen reactie zou komen.

Hoeveel vertrouwen geniet CPR nog?

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.