Memorandum vergelijkt stroomtarieven in regio

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra op Curaçao bevindt zich in de Caribische middenmoot als het gaat om de stroomprijs. Met de kanttekening dat de (ei)landen die elektriciteit goedkoper leveren vaak zelf natuurlijke energiebronnen hebben of dat de consumentenprijs door de overheid wordt gesubsidieerd.

AqualectraDat blijkt uit een memo, in handen van het Antilliaans Dagblad, van het nutsbedrijf. Wat betreft huishoudelijk verbruik tot 100 kilowattuur staat Curaçao op de tiende plaats van de in totaal twintig landen die lid zijn van Carilec (Caribbean Electric Utility Services Corporation).
Bij hoger huishoudelijk gebruik, tot 400 kWh, staat Curaçao op de elfde plaats. En bij 800 kWh zakt Curaçao tot de veertiende plek. Maar het eiland behoort zeker niet tot de duurste in het Caribisch gebied, zo wil Aqualectra duidelijk maken. Bij commerciële en industriële afname neemt Curaçao binnen Carilec-verband tussen de twaalfde en veertiende positie in.
Veel van de Caribische landen met een lager tarief voor een kilowattuur (kWh) beschikken over eigen gasbronnen of bijvoorbeeld waterkrachtenergie. Ook is er in die gevallen vaak sprake van overheidssubsidie. ,,Als we iets verder kijken: het Nederlandse tarief voor een kWh bedraagt momenteel 0,71 euro, wat bijna de helft duurder is dan het stroomtarief op Curaçao”, aldus het memorandum.
Lokaal bedraagt het voordeligste tarief voor huishoudelijk verbruik momenteel 0,79 gulden. Het laagste tarief geldt voor ziekenhuizen: 0,63 gulden per kWh. Overigens kan de prijs per kWh op Curaçao oplopen tot 0,94 gulden, namelijk bij verbruik van meer dan 350 kWh door huishoudens.
In het memo wil Aqualectra aangeven dat wereldwijd de brandstofprijs enorm is gestegen en daarmee van invloed op wat consumenten betalen voor elektriciteit. Dat komt door de oorlog van Rusland in Oekraïne, de schaarste die is ontstaan door de sancties en het dichtdraaien van de gaskraan, maar ook door de sterk toegenomen vraag vooral door het toerisme na de coronapandemie.
Op Curaçao bestaat de eindprijs uit twee componenten: die van de ‘brandstof’ en het ‘basistarief’. Het basistarief is om er de operationele kosten van het nutsbedrijf mee te kunnen dekken. Dit basistarief staat al sinds 2014 op (gemiddeld) 32 cent per kWh. Hiermee moet onderhoud worden bekostigd, personeel betaald, afschrijvingen en rentekosten. Ook moet uit dit deel een winst worden gerealiseerd om toekomstige investeringen in nieuwe installaties en infrastructuur te kunnen doen.
Dit basistarief wordt eenmaal per jaar geëvalueerd en vastgesteld. En is de afgelopen acht jaar dus niet aangepast, hoewel materiaal uit het buitenland en logistieke kosten wel zijn gestegen. Maar door op andere onderdelen binnen de overheids-nv te snijden, kan Aqualectra deze component onveranderd houden.

‘Vanaf 2024 helft stroom uit windenergie’
Wat wel stijgt is het brandstofdeel. Op Curaçao bestaat dat uit fossiele brandstof en windenergie. Zonne-energie is nog niet zo’n grote factor; het gaat nog voornamelijk om privégebruik, wat wel een effect heeft op de (verminderde) vraag van Aqualectra.
De laatste vijf maanden constateert het nutsbedrijf echter juist een ‘drastische stijging’ van de vraag. Doordat de wind wegvalt in het orkaanseizoen is er vooral meer fossiele brandstof gebruikt. Daarbij worden de gasturbines meer ingezet omdat er twee installaties om technische redenen buiten werking zijn gesteld; al sinds maart 2020 en september 2020. Dit om redenen van onderzoek naar wat er eerder mis is gegaan met deze twee installaties, maar ook door trage leveranties van onderdelen nog altijd als gevolg van de pandemie.
Intussen is de brandstofcomponent in de eindprijs hoger dan het basistarief. Dat is sinds het eerste kwartaal van 2021 het geval. Per 1 november jongstleden is het brandstofaandeel bijna 50 cent (49,65 om precies te zijn) per kWh; dat geldt voor alle afnamecategorieën: huishoudelijk, zakelijk, industrieel en hospitaal.
Maar, er is iets opvallend aan de hand. De productie en afname (afzet) van stroom stijgen sterker dan de omzet. Het verschil is het groeiende aandeel van niet gefactureerd verbruik, ofwel het illegaal aftappen van stroom. Aqualectra zet de speurtocht naar ongeregistreerd verbruik geïntensiveerd voort.
Intussen zet het energiebedrijf alle zeilen bij om duurzamer te produceren. Aqualectra heeft een contract getekend om het windmolenpark verder uit te breiden. Als deze toevoegingen in 2024 in gebruik genomen kunnen worden, zal circa 50 procent van de energie op Curaçao afkomstig zijn uit windenergie. Curaçao zal daarmee bij de top 10 in de wereld behoren.
Het opvoeren van de windenergie betekent ook minder afhankelijkheid van de sterk fluctuerende brandstofprijs, want het tarief voor windenergie staat vast en wordt alleen deels geïndexeerd.
Maar ook wil Aqualectra de fossiele productie overzetten op lng (liquefied natural gas). Dat is beter voor het milieu, maar daarmee kunnen ook prijsstijgingen worden teruggedrongen. Het plan is om met ingang van 2025 over te schakelen op lng. Aldus het memo.

Foto Di Serunan

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.