Van onze redactie
Willemstad/Amsterdam - Het nationaal slavernijmuseum in Amsterdam is met de aanstelling van twee kwartiermakers weer een stap dichterbij gekomen.

F04 LeerdamJohn Leerdam en Peggy Brandon zullen samenwerken aan een blauwdruk voor het museaal ondernemingsplan, de programmering en de locatie van het gebouw.
Verschillende Nederlandse media berichten erover, zoals het Algemeen Dagblad en Het Parool. De aanstelling van de twee, na een openbare wervingsprocedure, komt vanuit de gemeente Amsterdam samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). John Leerdam, in 1961 geboren en later getogen op Curaçao, wordt de maatschappelijk kwartiermaker: voor die functie was de gemeente opzoek naar een ‘verbinder met een breed netwerk binnen de gemeenschappen van nazaten, met kennis van de geschiedenis van de slavernij en de doorwerking ervan’
Voorheen was Leerdam Tweede Kamerlid voor de PvdA, tegenwoordig is hij adviseur en commissielid bij de Amsterdamse Kunstraad, artistiek- en projectleider van de Black Achievement Month en directeur van Stichting Julius Leeft!
Brandon is aangetrokken als museaal kwartiermaker; de gemeente zocht hiervoor naar iemand ‘met ervaring en een visie op het tot stand brengen van een museum en tentoonstellingen’. Brandon was lid van de stadsdeelraad Oud-West voor D66 en was daarnaast betrokken bij de realisatie van het nieuwe Museum voor Volkenkunde in Leiden. Tegenwoordig is ze voorzitter van zowel de Raad van Toezicht bij stichting Musea Bekennen Kleur en van de bis-commissie Jeugdpodiumkunsten van de Raad voor Cultuur.
Leerdam en Brandon gaan samen een blauwdruk maken dat mede de basis moet vormen voor het definitieve besluit in 2023 over de realisatie en de bouw van het museum. Medio 2023 zullen het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam definitief besluiten over het nationaal slavernijmuseum. Op dit moment is nog onduidelijk waar in Amsterdam het museum moet komen.
Sinds 2017 staat het nationaal slavernijmuseum op de agenda van de gemeenteraad. Toenmalige raadsleden Simion Blom (GroenLinks), Nelly Duijndam (SP) en Sofyan Mbarki (PvdA, tegenwoordig wethouder Economische Zaken) dienden een voorstel in waarin zij stelden dat het college van B&W, in samenwerking met het Rijk, tot een ‘nationale museale voorziening over de Nederlandse slavernij’ moest komen. Zij zagen het museum als ‘manier om te komen tot de waarheid, verzoening, eenheid en de strijd tegen racisme’.
Het bewustzijn in de Amsterdamse gemeentepolitiek over de schaal, de duur en de betrokkenheid van de stad Amsterdam bij het Nederlandse slavernijverleden groeide door de bundel De slavernij is Oost en West uit 2020. Uit de studie bleek dat tientallen Amsterdamse bestuurders betrokken waren bij de handel in tot slaaf gemaakten: zij hadden zitting in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC), en investeerden vaak ook privé in slavenschepen en plantages. Naar aanleiding van deze publicatie bood burgemeester Femke Halsema op 1 juli 2021 namens de stad officiële excuses aan voor het slavernijverleden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.