Cijntje: Aandacht voor extreme prijsstijgingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is in overleg met supermarkten en importeurs over de disproportionele prijsstijgingen op het eiland. Het gaat om producten die niet zijn opgenomen in de Makutu Básiko, de basismand met primaire levensbehoeften.

meoInzet van de gesprekken zijn de winstmarges die supermarkten en groothandels zetten op producten waarvoor geen maximale prijzen of prijsmarges gelden. ,,Wij zijn continu in overleg met de commerciële sector om de ondernemers te overtuigen van de noodzaak van een prijsverlaging”, zei MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) donderdag in een centrale commissievergadering van de Staten. ,,Dat heeft alles te maken met de winstmarge die zij in rekening brengen.”
Cijntje zegt de komende weken verder te praten over mogelijkheden om de prijzen te verlagen. De minister spreekt van ‘additioneel beleid voor de komende zes maanden’. Doel is overeenstemming te krijgen over een model met kleinere winstmarges.
De werkgroep Voedselveiligheid kijkt samen met de sector naar de beschikbaarheid van producten in de regio. Het idee is dat in plaats van uit bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten meer geïmporteerd wordt uit landen zoals Colombia, Chili, Suriname en de Dominicaanse Republiek.
Dat de Curaçaose bedrijven de gevolgen voelen van de wereldwijde crisis, staat buiten kijf. De maatregelen die landen namen na de uitbraak van Covid-19 zorgde al voor chaos in de vervoersketen en een gigantische toename van de transportkosten. Daar kwam de oorlog in Oekraïne nog eens overheen. De prijzen van brandstof en graan gingen door het dak en vormden het recept voor inflatie. Curaçao is grotendeels afhankelijk van import. Maar de vraag is of die wereldwijde ontwikkelingen een valide alibi zijn voor de lokale prijsstijgingen.
Minister Cijntje hanteert een driesporenbeleid om de zaak in de hand te houden. De controles zijn geïntensiveerd. MEO heeft tijdelijk vijf extra controleurs in dienst genomen. Daarnaast probeert de regering waar mogelijk de touwtjes in handen te nemen. Cijntje noemt als voorbeeld de import van LNG voor de productie van water en energie. Dat draagt naar verwachting bij aan een reductie van de kosten met 19 procent. De derde pijler is gericht op voedselveiligheid waarvoor de werkgroep met dezelfde naam in het leven is geroepen. Met goedkopere alternatieven in de regio en kleinere winstmarges kunnen de prijsstijgingen worden beperkt. De werkgroep Voedselveiligheid werkt nauw samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en natuur (GMN) om ervoor te zorgen dat consumenten niet alleen betaalbare, maar ook gezonde en voedzame producten kiezen.

Prijsvergelijking-app
Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) komt op korte termijn met een applicatie die het mogelijk maakt om prijzen van producten te vergelijken. De app is eenvoudig op een telefoon te downladen. Elke burger kan dan op elk moment zien wat de prijs is van een product in verschillende supermarkten. MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) ziet de app als een goed instrument voor de consument om meer controle te hebben over de inkopen. Bovendien dragen prijsvergelijkingen bij aan een gezonde concurrentie tussen aanbieders.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.