Officier van justitie over ‘Gordo’ in drugsroof uit politiekluis
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Wie haalt het in zijn hoofd om verdovende middelen waarvan het bezit sowieso al verboden is, terug te stelen uit de politiekluis?”
Woorden van de officieren van justitie in de drugsroofzaak Inex 2.0 in het requisitoir in verband met C.G.J., ook wel bekend als ‘Gordo’ (Dikke). Tegen hem heeft het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar celstraf geëist.
,,Los van het feit dat diefstal onder verzwarende omstandigheden op zich al een strafbaar feit oplevert, is stelen uit een politiebureau daarvan de overtreffende trap. Want los van het basisdelict waarmee een inbreuk wordt gemaakt op het eigendomsrecht, is daarmee een inbreuk gemaakt op het gezag, de geloofwaardigheid en de integriteit van de politie. Een organisatie waar men per definitie vertrouwen in moet kunnen hebben.”
Het onderzoek dat nu de naam Inex 2.0 draagt heeft in de afgelopen twee weken veel aandacht gekregen, zowel in het gerecht als daarbuiten (in de media). ,,En terecht”, meent het OM. ,,We hebben al meermalen benoemd dat het onderzoek dat startte naar aanleiding van de inbraak in het politiebureau in de nacht van 13 op 14 oktober 2018 het Korps Politie Curaçao en de hele samenleving heeft geschokt.”
Nog meer nadat er aanwijzingen kwamen dat er betrokkenheid was van politiemedewerkers. Daardoor komt helaas ‘een schaduw te hangen’ over het korps en ook over de politiecollega’s die elke dag integer hun werk doen en zich voor 100 procent inzetten voor de samenleving. Aldus de officieren.
Na eerdere zittingen in april en juni van dit jaar is de inhoudelijke behandeling op 10 augustus 2022 begonnen en was het gisteren tijd voor het requisitoir ten aanzien van verdachte J., de assistent van de intussen ex-agent M.M.M.
Het OM stelt zich op het standpunt dat bewezen kan worden dat de op Curaçao geboren J., lid van de criminele groepering ‘Army’, ook daadwerkelijk een rol heeft gehad in de drugsroof in oktober 2018. Ook wordt verdachte in het verlengde van de diefstal verweten dat hij samen met anderen de buit van de inbraak - de grote hoeveelheid drugs - voorhanden heeft gehad.
Wat is bekend over de nacht van 13 op 14 oktober 2018? In de ochtend van 14 oktober wordt kort na 8.00 uur door politiemedewerkers die aan het werk willen gaan ontdekt dat de buitendeur van Bureau Narcotica en de deur van de kluis die zich daarbinnen bevindt open staan en dat de kluis is leeggehaald. Er wordt alarm geslagen en er wordt een opsporingsonderzoek gestart.
Door de toenmalige korpschef is aangifte gedaan van de diefstal en door het Team Forensische Opsporing is het plaats delict onderzocht en in kaart gebracht. Verbalisant L.-P., medeverdachte in deze zaak tegen wie drie jaar is geëist, is als teamleider van Team Narcotica als een van de eerste leden van het KPC aanwezig en verbaliseert nauwkeurig wat hij ziet.
Er is braakschade die verbalisant L.-P. doet vermoeden dat de buitendeur niet is opengebroken, maar pas na afloop vernield is om het op een inbraak te laten lijken. De kluisdeur is geopend met hydraulisch gereedschap en er is vermoedelijk gebruikgemaakt van een kruiwagen en steekwagen die ook door de medewerkers van Bureau Narcotica Onderzoek (BNO) gebruikt wordt bij het verplaatsen van in beslag genomen verdovende middelen.
In totaal is ongeveer 530 kilo cocaïne weggenomen en zo’n 14 kilo hennep. De weggenomen blokken cocaïne, in beslag genomen in het onderzoek ‘PIP’ hadden een totaalgewicht van ruim 340 kilo en zijn voorzien van logo’s: paard, diamant, Chanel, konijn, 95, driehoek en ‘Wales’. De weggenomen blokken cocaïne, in beslag genomen in onderzoek ‘Mono’ hadden een totaalgewicht van een kleine 150 gram en zijn voorzien van logo’s: aap, CR7, H, CBY en een kroon. Verbalisant L.-P. weet uit ervaring dat dit de enige ladingen zijn met deze logo’s. In Mono werd ook hennep in beslag genomen.
Van deze ladingen cocaïne en hennep zijn monsters genomen die indicatief (positief) zijn getest en naar het laboratorium ADC worden gestuurd. Volgens de ADC-rapporten die later binnenkomen, bevatten de blokken van ‘PIP’ en ‘Mono’ cocaïne en test de hennep positief op THC.
Als er kort na de inbraak een uitgebrand busje wordt aangetroffen, dat kort voor de inbraak is gestolen, ontstaat het vermoeden dat deze bus gebruikt is bij de inbraak. Op 13 oktober doet de heer M. aangifte van diefstal van zijn witte Toyota Hiace die in de nacht van 12 op 13 oktober is weggenomen aan de Kaya Nanzi Koko in Mahuma. Deze bus wordt op 14 oktober uitgebrand teruggevonden nabij Kokomo Beach.
Op 18 oktober 2018, enkele dagen na de roof, wordt de meldkamer van de politie gebeld. Er wordt informatie gegeven over de inbraak en medeverdachte M., op dat moment agent, komt in beeld. Een man zoekt telefonisch contact met de politie. Hij heeft informatie over de drugsroof uit het bureau. Deze melder zegt dat de drugs zijn weggenomen door een politieman uit Ser’i Kandela. P. en L., die werden aangehouden bij de aanlanding van drugs bij Fuik een maand eerder, werken voor deze politieman met de naam M. Deze politieman werkt op zijn beurt voor N. uit Ser’i Kandela. De inbraak is uitgevoerd door leden van de Army, die daarbij gebruik hebben gemaakt van gereedschap gestolen bij de brandweer. De drugs is voorzien van een logo met een aap.
,,De melding is betrouwbaar”, aldus de officier. ,,De melder weet het logo van de blokken te noemen die in beslag zijn genomen in onderzoek-PIP en ook de informatie over het gereedschap gebruikt bij de inbraak lijkt goed te kloppen. Er is inderdaad een hydraulische schaar weggenomen bij de brandweer en dit gereedschap is teruggevonden op een erf in gebruik bij leden van de Army.”
De brandweer heeft in juni 2014 aangifte gedaan van diefstal. Er is toen een hydraulische pomp met verschillende toebehoren weggenomen. Op 26 april 2019 zijn op een erf diverse goederen aangetroffen, waaronder een powertool van het merk Holmatro powered by Honda. Deze powertool werd door de brandweer herkend als een bij hen weggenomen gereedschap. Het erf waar het gereedschap werd aangetroffen is tegenover de woning van de man met de bijnaam ‘Chakal’, een lid van ‘Army’. Het is bekend dat dit erf dienstdoet als parkeerplaats voor leden van de Army.
De behandeling van de zaak tegen oud-politieagent M., die een hoofdrol speelde, is aangehouden tot 8 september. Dan wordt Inex 2.0 ook afgesloten en drie weken later is de uitspraak.