Doel bestuur SEF: complete schuldsanering en ontwikkeling vastgoed

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sint Elisabeth Foundation (SEF) heeft de samenwerking met Schonck, Schul & Compagnie in Breda opgezegd en intussen met ondernemer Bas Filippini een akkoord bereikt over de gezamenlijke ontwikkeling van het oude Sehos-ziekenhuis - conform het visiedocument - alsmede het ernaast gelegen voormalige Sint Thomas College.

SEFDat verneemt het Antilliaans Dagblad uit goede bronnen. Het bestuur van SEF is naarstig op zoek naar manieren voor het wegwerken van de oude schulden van het oude Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en een nieuwe duurzame bestemming voor het gebouw dat een centrale plek inneemt in Otrobanda en het Rifgebied, waar momenteel allerlei (toeristische) ontwikkelingen gaande zijn.
In maart dit jaar werd SEF voorlopige surseance van betaling verleend. Dit gebeurde toen Aqualectra geen andere uitweg zag dan, in verband met een oude schuld van het Sehos aan het nutsbedrijf, het faillissement aan te vragen. SEF zelf gelooft echter nog in werkbare oplossingen en kreeg daarvoor van het gerecht de tijd om dit samen met een bewindvoerder te bewerkstelligen.
Terwijl samen met de minister van Financiën gezocht wordt naar het wegwerken en kwijtschelden van oude schulden aan de overheid - vermoedelijk in de vorm van participatie, zoals deze krant vorige maand berichtte - werkt het bestuur van SEF ook aan realisatie van de visie voor het vastgoed.
Deze visie, ‘Sint Elisabeth District’, staat beschreven op de website van de Foundation en behelst onder meer een zorghotel (direct naast het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center, CMC); een hotel voor familie en vrienden van patiënten; wonen, al dan niet met zorg; en de hierbij behorende functies als café-restaurant(s), spa en museum; alsmede kantoren. Dit alles is al uitvoerig uitgewerkt in een Visiedocument.
De aanvankelijke samenwerking met Schonck, Schul & Compagnie werd echter opgezegd door SEF, nadat het bestuur de indruk kreeg dat deze groep uit Breda de financiële situatie rond de surseance voor eigen doeleinden inzette.
Het bleek dat Filippini zelf al een tijd bezig was met de Curaçaose overheid om het naast het Sehos gelegen leegstaande en verwaarloosde Sint Thomas College beschikbaar te krijgen. In een nieuw contract hebben partijen niet alleen beide plannen samengevoegd maar ook de krachten gebundeld.

Verkoop 10 miljoen
De bedoeling is dat SEF het vastgoed - dat wil zeggen: gebouwen en terreinen - overdraagt/verkoopt voor een bedrag van circa 10 miljoen gulden. Daarmee kan de stichting een groot deel, zo niet het grootste deel van de concurrente crediteuren voldoen en ontstaat er een schone(re) balans.
De prijs is gebaseerd op een taxatie, die op een verkoopwaarde van 7 miljoen gulden is uitgekomen. In een nieuwe onroerendgoedmaatschappij zal de groep van Filippini participeren. Belangrijk voor Sint Elisabeth Foundation is dat, bijna drie jaar nadat het Sehos als algemeen ziekenhuis werd verruild voor het nieuwe CMC, er zicht komt op schuldsanering.
Het bestuur is erin geslaagd om een groot deel van de schulden terug te dringen, van 115 miljoen per eind 2019 tot ongeveer nog 64 miljoen. Maar van het restant is het grootste deel aan de overheid, namelijk circa 40 miljoen (oude leningen in verband met de exploitatie van het noodlijdende oude ziekenhuis en achterstallige belastingen).
Een schuld aan het pensioenfonds APC werd afbetaald met een vrijgekomen vordering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wat rest zijn concurrentie crediteuren, waaronder nog oude schulden aan leveranciers.
Al met al is de sanering bijna compleet, mits de afspraken met Financiënminister Javier Silvania (MFK) daadwerkelijk uitgewerkt worden en ook de deal met Filippini over het ‘Visiedocument+’ (dat wil zeggen: inclusief Sint Thomas College en het voormalige ‘Poli-gebouw’, die beide eigendom zijn van het Land) doorgaat.
De komende week zitten SEF en de delegatie van de bewindsman van Financiën weer bij elkaar om de puntjes op de i te zetten. En wat betreft de ontwikkelingsmaatschappij; voor het bestuur is het uitgangspunt dat de oorspronkelijke visie voor Sint Elisabeth District zo veel mogelijk intact blijft. Dat is ook aan de ontwikkelaar kenbaar gemaakt. Filippini is onder meer bekend van de ontwikkeling van een deel van Pietermaai.

Transformatie
Volgens het Visiedocument Sint Elisabeth District heeft het gebied een aantal ‘kenmerkende waarden waarmee het zich onderscheidt van de rest van de stad’. ,,De geschiedenis van de rol van de rooms-katholieke kerk in de Curaçaose gemeenschap in de ziekenzorg en het onderwijs, is in dit gebied voelbaar en zichtbaar aanwezig.” Daar komt bij, aldus het document, dat ‘in de meer dan 160 jaar van het bestaan verschillende bouwstijlen zijn toegepast, in merendeels hoogwaardige architectuur’.
,,De structuur van de bebouwing is uniek door een groot plein en een aaneenschakeling van patio’s en kleinere groene ruimtes. Deze historische, architectonische en stedenbouwkundige waarden worden aangevuld met een bouwtechnisch waardevol gegeven. De meeste gebouwen zijn namelijk goed aanpasbaar voor nieuwe functies door de toepassing van een constructie met kolommen en vloeren”, zo wordt uitgelegd. ,,Dat geeft de vrijheid om wanden weg te halen en op andere plaatsen nieuwe te plaatsen. De stedenbouwkundige structuur kan versterkt worden door eigentijdse nieuwbouw met bijzondere functies en/of woonfuncties te realiseren op strategische plekken. Dergelijke nieuwbouw zal de historische markering vormen van de ombouw van het ziekenhuiscomplex naar een stadsdistrict en daarmee ook nieuwe waarden toevoegen. Deze waarden en de ligging in het centrum van Otrobanda met een goede ontsluiting voor alle verkeersdeelnemers, vormen de ‘assets’ van dit complex.”
Het document verder: ,,Deze vormen de basis om dit relatief gesloten complex te ‘transformeren naar een levendig en aantrekkelijk stadsdistrict’, het Sint Elisabeth District. De omgeving geeft aanleiding om nieuwe functies vooral een toevoeging te laten zijn daarop. Die relaties komen bijvoorbeeld tot uiting in het aanbieden van een zorghotel als aanvulling op het CMC, zorgfuncties voor onder andere ouderen, hotelfuncties voor bezoekers van Curaçao, en residentiële woonfuncties. Daarnaast is het denkbaar dat er aanvullende, niet medische functies voor het CMC of de Polikliniek gewenst zijn die bijvoorbeeld gehuisvest kunnen worden in het voormalige Sint Thomas College of in de nieuwbouw die voorzien is. Deze visie vormt de basis voor verdere uitdieping van de mogelijkheden samen met diverse stakeholders, waarna de volgende fase van planontwikkeling ingezet kan worden.”
https://www.sef.cw

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.