Luis: Containers te lang vast bij CPS

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het duurt veel te lang voordat een container vanuit de Curaçaose haven beschikbaar is voor het bedrijf dat de vracht heeft besteld. Het probleem ligt bij Curaçao Port Services (CPS)

F02 Demurrage afnemersDat zegt Herbert Luis, manager bij wc-papierproducent Softex. Want als containers eenmaal het terrein van de containerterminal hebben verlaten, is de vracht binnen 36 uur gelost bij de wc-papierfabriek. De trage afhandeling door CPS zorgt ervoor dat Curaçaose bedrijven grote boetes aan rederijen moeten afdragen, de zogenaamde demurragekosten. Daar is nu een stokje voor gestoken met de ministeriële beschikking van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) die bepaalt dat de scheepvaartmaatschappijen maximaal 1 cent per dag aan demurragekosten in rekening kunnen brengen bij afnemers op Curaçao. Normaal gesproken, dus zonder ingrijpen van de MEO-minister, kunnen die kosten zomaar oplopen tot 75 dollar per dag voor een container. ,,Dat terwijl wij er zelf niets aan kunnen doen. Die kosten moeten we doorberekenen in de consumentenprijs”, zegt Luis. ,,Dat doen wij niet alleen, maar alle bedrijven. De demurragekosten bepalen een deel van de prijs die je in de winkel betaalt.” Wat Luis betreft blijft de ministeriële beschikking van kracht, totdat de problemen bij CPS zijn aangepakt. ,,De regeling beschermt ons eiland tegen onredelijke prijsverhogingen.”
De problemen spelen volgens de Softex-manager al langer dan sinds de uitbraak van de covidpandemie. Het begint al met de vijf werkdagen die CPS zegt nodig te hebben voor het lossen en afhandelen van de binnengekomen vracht. Scheepvaartmaatschappijen hanteren in het algemeen een periode van zeven tot tien dagen voor het kosteloos gebruik van een container. Daarna begint de teller van de demurragekosten te tikken. Luis: ,,Maar de rederijen gaan uit van dagen, niet van werkdagen. Dus als een container op vrijdag aankomt, lukt het al snel niet om die binnen de termijn terug te brengen. Zonder dat we daar iets aan kunnen doen, worden er in dat geval al een, twee of drie dagen demurrage in rekening gebracht.”
Maar Luis zag zijn containers de eerste twee maanden van 2022 soms pas twee weken later. Dan lopen de demurragekosten heel snel op. En ook dat is niets nieuws. Een wachttijd van twee weken komt al langer voor. Dat loopt in december meestal op tot drie weken. Luis: ,,De containers staan dan bij CPS op hun beurt te wachten voor een chassis.” En dáár zit de bottleneck, bij die onderstellen die nodig zijn om de container vanuit de haven naar de afnemer te rijden. ,,We zijn verplicht de onderstellen van CPS te gebruiken. Je kunt dus niet zelf iets huren of kopen en daarmee de terminal op rijden”, zegt Luis.
De hele situatie is behoorlijk frustrerend. Vooral omdat Softex, met vestigingen op Aruba en Puerto Rico, ziet dat het anders kan. Luis: ,,Op Puerto Rico is de container vandaag in de haven en morgen bij ons. Ik begrijp dat CPS niet een deel van haar werkzaamheden wil verliezen, maar dan moet je wel naar behoren service kunnen bieden. Als Curaçao met landen als Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek wil concurreren, moet het speelveld hetzelfde zijn.”
De ministeriële beschikking lijkt een averechts effect te krijgen nu een rederij heeft besloten dan maar met minder containers per schip naar Curaçao te varen. Luis heeft wel begrip voor het besluit van Nirint Shipping. ,,Zij krijgen de containers niet op tijd terug en zijn gewend daar geld voor te krijgen. Dat is nu niet zo, dus worden maatregelen genomen.” Voor een bedrijf als Softex is het op dit moment zaak de voorraad op orde te hebben. ,,We slaan extra veel op en spreiden het risico door het vrachtvervoer via andere landen te regelen”, zegt Luis. ,,Dat is misschien niet altijd de goedkoopste oplossing, maar het belangrijkste is dat we voldoende grondstoffen in huis hebben.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.