Van onze redactie
Willemstad/Rijkswijk - Bestemmingen - in dit geval Curaçao - kunnen, om maatregelen als een negatief reisadvies te voorkomen, ook zelf een teststraat inrichten voor mensen die de bestemming verlaten.

arjan kers,,Op die manier kunnen bestemmingen veel sneller open. Wij, met onze expertise, willen daar zeker bij helpen”, aldus TUI-topman Arjan Kers vanuit het hoofdkantoor in Rijswijk. ,,Als TUI pleiten we voor veilig en verantwoord reizen. Dat blijft prioriteit. Tot we een vaccin hebben, is het volgen van alle maatregelen en testen de oplossing”, voegt hij eraan toe.

Volgens de ceo had ‘Curaçao’ op een heel andere manier opgelost kunnen worden. Kers legt uit: ,,We hebben er met iedereen hard aan gewerkt om het eiland aan het begin van de zomer te openen met testen voor vertrek vanuit Nederland. Wellicht en achteraf bekeken, hadden we het ook meteen moeten regelen om te testen bij terugkomst, ter plaatse. Dan hadden we een soort luchtbrug gehad. Op die manier zijn zowel mensen die naar Curaçao gaan als mensen die vanaf Curaçao komen getest, dan was er geen discussie geweest.”

Wat TUI zegt komt overeen met wat de voorzitter van Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) gisteren ook al tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde, namelijk om reizigers bij terugkeer naar Nederland op het eiland te testen. Chata dacht er zelfs aan om de daarbij positief geteste personen gratis onderdak te bieden totdat ze weer kunnen reizen. Daar werd niet direct op gereageerd door de Curaçaose overheid, aldus voorzitter Hans Slier.

Kers is het ermee eens dat naast de private sector óók de overheden hun verantwoordelijkheid hebben. ,,Is testen bij terugkeer naar Nederland of bij terugkomst in Nederland een verantwoordelijkheid voor ons of voor de overheid? Iedereen die vanuit Nederland met TUI op reis gaat wordt getest, maar ik vind dat er ook verantwoordelijkheid ligt bij autoriteiten.” Zowel op Curaçao als in Nederland.

Hij geeft tegenover deze krant aan dat de wijziging van het reisadvies - van code geel naar code oranje - als een ‘donderslag bij heldere hemel’ kwam. TUI zegt liever eerder op de hoogte te worden gesteld dat het de verkeerde kant opgaat voor een bepaalde bestemming. ,,Zodat we er nog op kunnen inspelen.”

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) liet nog niet zo lang terug weten dat het Caribisch deel van het Koninkrijk in verband met corona niet als buitenland wordt gezien en dat reizen naar de eilanden nog wel kon. ,,Natuurlijk heel pijnlijk”, zegt de topman van de reis- en vliegorganisatie, die bevestigt dat TUI 4.000 passagiers had staan voor Curaçao in december, naast de 1.900 die er momenteel al zijn.

,,Ik had helemaal niet verwacht dat Buitenlandse Zaken opeens met een negatief reisadvies zouden komen”, vervolgt de directeur van TUI. Zijn bedrijf heeft dinsdag nog van alle kanten gekeken en geprobeerd of er nog een stokje voor gestoken kon worden, maar de beslissing was kennelijk al genomen. Het bleek onmogelijk.

TUI is na het wijzigen van het reisadvies direct persoonlijk contact gaan opnemen met de klanten. ,,We zijn blij dat veel van die mensen hun vakantie willen omboeken naar een ander eiland, zoals Aruba, Bonaire of een van de Canarische Eilanden. Die mensen zaten zich natuurlijk ook al helemaal te verheugen op hun vakantie. Alleen … voor de gehele toeristische sector op Curaçao is dit een drama. Zij zien iedereen vertrekken naar andere bestemmingen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.