Van onze redactie
Willemstad - De Curaçaose hotel- en toeristensector wacht in spanning op het besluit van de Nederlandse regering over een mogelijk algemeen negatief reisadvies in de komende kerstperiode.
Het kabinet in Den Haag is zich bewust van de ‘enorme gevolgen’ voor het Curaçaose toerisme en dat van de andere Caribische eilanden in het Koninkrijk in het geval van zo’n negatief reisadvies, zei staatssecretaris Raymond Knops, die zondag op Curaçao arriveerde.
Vandaag is in Den Haag de Ministeriële Commissie Covid-19, die besluiten neemt mede op basis van adviezen van het OMT (Outbreak Management Team). Het OMT adviseerde een negatief reisadvies. Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. ,,Het OMT is bang dat mensen het virus meenemen uit bijvoorbeeld skigebieden”, schrijven diverse media. ,,De coronacrisis zorgt ervoor dat we niet alle besluiten volstrekt autonoom kunnen nemen”, zei Knops gisteren. ,,We worden gedwongen bepaalde besluiten te nemen,” doelend op het OMT-advies. ,,Als er één iemand is die overtuigd is van de gevolgen van mogelijke maatregelen voor de Caribische delen van het Koninkrijk, dan ben ik het wel”, aldus Knops.
De Curaçaose toeristensector houdt zijn hart vast. Zo’n negatief reisadvies kan ‘desastreus’ uitpakken, verwacht voorzitter Hans Slier van Curaçao Hospitality And Tourism Association (Chata), afhankelijk van de duur van de maatregel.
,,Als het negatief advies voor langere tijd gaat gelden, zal 50 tot 60 procent van de hotels en horecagelegenheden omvallen, met als gevolg daarvan een enorme werkeloosheid oplopend tot wel 50 à 60 procent”, aldus Slier gisteren tegenover deze krant. ,,Dat zal de economie van Curaçao voor lange termijn ontwrichten met tot gevolg dat Nederland met minstens het dubbele bedrag moet ondersteunen van wat ze nu overeengekomen zijn.”