Gerstenbluth: Mondkapje geen oplossing

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De optochten van carnaval en Seú kunnen niet doorgaan in verband met de risico’s van besmettingen met het coronavirus. Maar dat wil niet zeggen dat Curaçao de traditionele culturele feesten niet kan vieren. feestenWees creatief en kom met initiatieven die wél kunnen met de geldende regels van sociale afstand en hygiëne, luidt de oproep van de overheid aan ondernemers en organisaties. Lisette Sambo-Velder, sectordirecteur Cultuur en Sport, noemde het gisteren tijdens een persconferentie ‘culturele feesten 3.0’.

Grote evenementen waar mensen massaal op afkomen en dicht op elkaar staan, zijn voorlopig niet mogelijk, omdat de gezondheid van de bevolking dan gevaar loopt. De overheid heeft de carnavalsoptochten en Seú voor volgend jaar afgelast. Dat heeft ook te maken met eerdere ervaringen in bijvoorbeeld Nederland, waar het carnavalsfeest een belangrijke oorzaak was van de grote uitbraak van Covid-19 in Brabant. De gezondheid staat voorop, benadrukt premier Eugene Rhuggenaath (PAR). ,,Maar dat betekent niet dat helemaal niets meer kan.” Rhuggenaath denkt aan kleinschalige evenementen en innovatieve mogelijkheden om toch feest te kunnen vieren.

Het door een journalist aangedragen idee om dan mondkapjes verplicht te stellen tijdens grote evenementen, ziet epidemioloog Izzy Gerstenbluth niet als een oplossing. Gerstenbluth neemt als voorbeeld de Gran Marcha. ,,Dansen en dan die hitte. Dat hou je niet vol om dan zeven uur achter elkaar een mondkapje te dragen.” De situatie blijft onvoorspelbaar en kan van land tot land, maar ook op Curaçao zelf elk moment veranderen. Vooral in uitgaansgelegenheden die zijn afgesloten waar mensen zingen, schreeuwen, drinken en dicht op elkaar staan, is er een besmettingsgevaar. Hoe het snel uit de hand kan lopen, is te zien op Aruba waar een barman, die in Nederland werd geïnfecteerd, een exponentiële toename van besmettingen op gang heeft gebracht.

Gerstenbluth wijst erop dat de meeste maatregelen op Curaçao weer zijn losgelaten en het normale leven zoveel mogelijk weer op gang is gekomen. ,,Er is weer heel veel mogelijk. Het enige echte risico op dit moment ligt in het uitgaansleven.” De Curaçaose epidemioloog herhaalt nog eens dat er op Curaçao geen lokale besmettingen zijn. Nu er weer meer reizigers naar het eiland komen, is de uitdaging om de zaak onder controle te houden. Mensen met symptomen moeten snel in beeld komen. Dat betekent: detecteren, isoleren en contacten nagaan. De beschikbare zorg is een kritieke factor. Een toename van besmettingen is niet per definitie reden voor paniek. Gerstenbluth: ,,Als dat niet leidt tot veel ziekenhuisopnames, dan hoeft het geen ramp te zijn. Ingrijpen is echt nodig als de grens van de beschikbare capaciteit wordt bereikt en de normale zorgverlening gevaar loopt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.