Per vannacht 00.00 uur heeft de Curaçaose bevolking de rekening gepresenteerd gekregen van de MFK/PS/MAN-regering die lange tijd weigerde de benzineprijs aan de pomp aan te passen aan de op de wereldmarkt sterk gestegen tarieven. Ook de vorige PAR/FOL/PNP-coalitie gaat niet vrijuit, omdat ook zij vreesde voor de negatieve gevolgen van impopulaire prijsverhogingen - zeker zo vlak voor de verkiezingen in 2010. Maar om als kabinet Schotte, dat in juli negen maanden in het zadel zit, te wijzen naar de tekortkomingen in deze van de vorige regering, komt op zijn zachtst gezegd flauw en niet geloofwaardig over. Vooral omdat het juist de nu zittende partijencombinatie was die de kiezers verlaging van benzine, diesel, kerosine en kookgas in het vooruitzicht heeft gesteld, onder andere gebaseerd op verlaging van de overheidsaccijns. Met name de kleinste regeringpartij MAN heeft zich hier op goedkope wijze schuldig aan gemaakt; weliswaar is het de bedoeling dat de accijns dit jaar met een kwart omlaag gaat, volgend jaar gevolgd met weer een kwart, maar er is onvoldoende bij gezegd dat geen enkele regering vat heeft op de internationale prijs voor olie en olieproducten. Nu komt de klap extra hard aan: een verhoging in één keer met 38 cent per liter benzine en niet minder dan 45 cent voor een liter diesel. Naar wat dit betekent voor voedsel, een rit met de bus en de elektra- en waterrekening mag worden geraden. Van de les enkele jaren terug is door de politieke bewindslieden in elk geval weinig geleerd. Toen dacht het toenmalige Bestuurscollege met gedeputeerde Pierre (Niun Paso Atras) de pijn te kunnen verzachten met het Energiefonds, in de hoop dat de wereldolieprijs op een bepaald moment wel zou gaan zakken. Maar dat gebeurde niet of onvoldoende en de burger moest daarna dubbel en dwars alsnog betalen, met een voor Curaçaose begrippen bijzonder hoge inflatie en maatschappelijke onrust als gevolg. Elke keer belooft de op dat moment zittende regering zichzelf opnieuw om de prijs voortaan maandelijks en automatisch aan te passen - ook nu weer - en zo extreme prijsschokken te voorkomen, maar de verleiding om populair te zijn blijkt telkens groter. Sterker, deze regering is zo populistisch dat zij enige tijd terug tegen beter weten in en ook tegen alle internationale tendensen in prijsverlaging van stroom oplegde. Efficiënte energieproductie en -leverantie afdwingen, prima. Maar wel op realistische wijze. Maar vooral moet voorkomen worden dat met het almaar oplopen van de rekening bij PdVSA de strategische afhankelijkheid van Curaçao van buurland Venezuela met de dag groter wordt.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.