Lezers waarschuwen voor Indiase groep

Essar zou in verband worden gebracht met witwaspraktijken door de eigenaren; het concern zou liever geen pottenkijkers (externe accountants) toelaten; de Britse raffinaderij Stanlow van Essar zou op de rand van de afgrond bungelen; Essar ging in zee met de in het westen als dubieus te boek staande Russische staatsoliemaatschappij Rosneft; en Essar zou een diepe onvoldoende krijgen op het gebied van omgang met en handhaving van milieuregels met als gevolg ‘een onacceptabel risico voor de volksgezondheid’.analyseessar
Sinds de naam van ‘Essar Group’ klinkt als partij die interesse heeft om als operator de raffinaderij op Curaçao te runnen, stromen de mailtjes en appjes van lezers binnen met verwijzingen en links naar verhalen over deze Indiase ondernemersgroep. Vaak niet bepaald positief of complimenteus.
Het is alom bekend: iemand hoeft maar iets in te tikken op Google of een andere zoekmachine op internet en er is een hele reeks met berichtgeving over de betreffende persoon, onderneming, instelling en (ei)land. Sommigen positief (meestal als het eigen berichtgeving betreft) en vaker negatief (als het is opgetekend door kritische journalisten en wetenschappers).
Het is zeker lang niet altijd mogelijk of eenvoudig na te trekken of het dan om eerlijke - en op feiten gebaseerde - verslaggeving gaat, of ‘fake news’. In de meeste gevallen is de bron indicatief voor de mate waarin de verstrekte informatie als serieus mag worden beschouwd of als gefabriceerd.
Afgelopen week kwam Essar Group in beeld op Curaçao als mogelijke nieuwe exploitant van de voormalige Shell-raffinaderij (1918-1985), later door de Curaçaose overheid voor een symbolisch bedrag overgenomen met PdVSA als operator (1985-2019).
Dit gebeurde nadat bekend werd dat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) in opdracht van de zittende regering-Pisas (MFK/PNP) het contract met de lokale vennootschap Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) had opengebroken, waardoor laatstgenoemde niet langer exclusiviteit geniet als strategisch partner om de raffinaderij en de petroleumsector als geheel nieuw leven in te blazen. Een getergde Corc zegde daarop de relatie op en doet (voorlopig) geheel niet meer mee.
De belangstelling van Essar werd intussen bevestigd. Weliswaar ‘off the record’, maar wel door meerdere bronnen dicht bij het vuur. Zowel aan de kant van de autoriteiten als zegslieden die aangeven de Indiase groep lokaal te vertegenwoordigen.
Maar wie of wat is Essar? Een zoektocht op het wereldwijde web levert een aardig beeld op. Deze krant werd daarbij geholpen door lezers, die zich het lot van de lokale olie-industrie en het eiland aantrekken.
Het Antilliaans Dagblad zet een aantal op een rijtje:

  • Stanlow oil refinery ‘on brink of collapse’ as crisis talks continue:


https://www.theguardian.com/business/2021/sep/26/uk-essar-energy-second-biggest-oil-refinery-on-brink-of-collapse-reports;

  • Deloitte Under Investigation Over Audit Of Essar Oil UK:


https://swiftheadline.com/deloitte-under-investigation-over-audit-of-essar-oil-uk/;

  • Ruia brothers (Essar Group) accused of money laundering internationally:


https://saultonline.com/2017/11/ruia-brothers-essar-group-accused-of-money-laundering-internationally/;

  • Essar’s UK oil business hired auditor with just three accountants:


https://www.ft.com/content/b6149b5a-d792-4619-acfb-5f5a7787cf96

  • Stanlow oil refinery posing ‘unacceptable risk to human health’, report shows:


https://www.business-live.co.uk/economic-development/stanlow-oil-refinery-posing-unacceptable-19964669;

  • Massive oil refinery among worst-performing industrial sites; One of the largest industrial installations in the UK had the worst possible permit compliance rating in 2019, according to data released by the Environment Agency (EA):


https://www.endsreport.com/article/1708161/massive-oil-refinery-among-worst-performing-industrial-sites

Het is (slechts) een greep uit veel meer berichten en artikelen, die op het internet over Essar Group te vinden zijn. Over élke organisatie zijn (kritisch-negatieve) berichten terug te vinden. Dat zou bijvoorbeeld zeker ook het geval zijn voor Shell, die als Nederlands-Britse multinational in verband wordt gebracht met tal van misstanden en schandalen.
Dat geldt eveneens voor alle andere voorkeurskandidaten waar het Land Curaçao tot nu toe mee van doen heeft gehad als ‘preferred bidder’ om de nieuwe operator te worden: Guangdong Zhenrong Energy (GZE) uit China, dat bepaald niet goed uit de due diligence kwam; wellicht ook Motiva/Aramco (Verenigde Staten/Saoedi-Arabië); Klesch Group (Brits/Zwitsers met Amerikaanse eigenaar); om over de voormalige exploitant van de Isla-raffinaderij, staatsoliemaatschappij PdVSA uit buurland Venezuela, maar niet te spreken.
Toch geven de bovenstaande berichten uit doorgaans respectabele en betrouwbare officiële en open bronnen weliswaar een beperkt - en dus niet compleet - beeld, maar tegelijkertijd wel een goede indruk van wat Curaçao mag verwachten als het met de Essar Group uit India in zee zou gaan.
Al in een eerder stadium zou een NDA (non-disclosure agreement) tussen overheids-nv RdK en Essar zijn getekend, vermoedelijk in verband met een eerder biedingsproces. Daardoor zouden er geen publieke mededelingen (kunnen) worden gedaan over deze groep.
Toch zou het - gezien bovenstaande berichten over de reputatie van Essar, maar vooral ook gezien de diverse avonturen die Curaçao reeds achter de rug heeft met zogenaamde potentiële strategische partners (waaronder ook het lokale Corc, dat als facilitator/broker zelf afhankelijk was van buitenlandse partijen) - goed zijn om zoveel mogelijk open kaart te spelen.
Dat is - bij dezen - een oproep aan de vooralsnog voor Curaçao onbekende Essar en de lokale vertegenwoordigers (en de namen van lokale - als dan niet voormalige - politici die met deze groep in verband worden gebracht), maar vooral aan Refineria di Kòrsou (RdK) dat primair de belangen van land en bevolking moet dienen, getuige de doelstelling om ‘al hetgeen te doen dat dienstig kan zijn om het gestelde doel te bereiken, alles in de ruimste zin des woords en met inachtneming van het algemeen belang en een deugdelijke sociaaleconomische ontwikkeling van Curaçao.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.